News

Locuințele cu suprafață mare s-ar putea ieftini. Modificare a Codului Fiscal pregătită în Parlament

Taxa pe valoarea adăugată ar putea fi redusă în cazul locuințelor al căror preț depășește 450.000 de lei. O măsură asemănătoare a fost blocată la finele anului trecut de către guvernul Cîțu.
30.06.2021 | 16:58
Locuintele cu suprafata mare sar putea ieftini Modificare a Codului Fiscal pregatita in Parlament
TVA-ul ar putea să scadă pentru tranzacțiile imobiliare de peste 450.000 lei
ADVERTISEMENT

În dezbaterea parlamentară urmează să intre un proiect de lege prin care se va plăti un TVA mai mic pentru locuințele cu un preț mai mare de 450.000 de lei.

În momentul de față, tranzacțiile imobiliare cu o valoarea sub acest prag sunt taxate cu un TVA de 5%, peste acest prag nivelul TVA fiind de 19%. În cazul adoptării acestei legi, taxarea de 19% se va aplica doar pentru suma care depășește 450.000 de lei, nu pentru prețul întregii locuințe.

ADVERTISEMENT

Proiectul riscă să provoace discuții în coaliția de guvernământ, actul normativ fiind susținut de o alianță ad-hoc între USR-PLUS, UDMR și PSD.

Impozitare mai mică pentru locuințele mai scumpe

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, pentru achiziționarea unei locuințe cu un preț de până la 450.000 lei (echivalentul a circa 91.300 de euro) se aplică un nivel redus al TVA, de 5%. Însă dacă valoarea tranzacției este mai mare de acest prag, TVA-ul devine 19%.

ADVERTISEMENT

În luna octombrie 2020, Parlamentul a adoptat o lege prin care plafonul pentru TVA de 5% era ridicat la 140.000 de euro. Aplicarea acestei legi a fost suspendată până în 2022 prin ordonanță de urgență, adoptată de către guvernul Cîțu pe 30 decembrie, cu 48 de ore înainte ca legea să înceapă să-și producă efectele.

Proiectul de lege inițiat de către vicepreședintele Camerei Deputaților, Mădălina Prună (USR-PLUS), vine cu o soluție intermediară, astfel încât TVA-ul de 19% să nu se mai aplice pentru întreaga valoare a tranzacțiilor imobiliare, ci numai pentru partea care trece de 450.000 de lei. Prună susține că, pe fondul creșterii prețurilor pe piața imobiliară, numărul beneficiarilor reducerii fiscale a scăzut considerabil, iar experții imobiliari estimează că locuințele vor deveni și mai scumpe.

ADVERTISEMENT

Foarte mulți cumpărători de apartamente și case resimt cota de TVA de 19% dacă valoarea imobilului achiziționat depășește 450.000 lei, mai ales că împrejurarea crizei sanitare provocate de pandemia de Covid-19 a redus bugetele multor persoane (…) Codul Fiscal produce o situație bizară și complet inechitabilă, respectiv în cazul în care prețul locuinței depășește 450.000 lei, legea actuală „îi sancționează” pe români și le impune obligația de a plăti direct o cotă de TVA de 19%. Practic, cumpărătorii sunt decăzuți din dreptul de a beneficia de cota de TVA de 5% aplicată pentru valoarea de 450.000 lei, dacă prețul total al locuinței depășeșete această valoare, deși creșterea prețului în piața imobiliară nu le este imputabilă cumpărătorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

O măsură fiscală pentru stimularea natalității

Un alt argument este că politica fiscală privind tranzacțiile cu locuințe îi determină pe dezvoltatorii imobiliari să contruiască blocuri cu apartamente mici sau garsoniere, pe care le pot vinde mai repede.

ADVERTISEMENT

În contextul în care, potrivit datelor publicat de Institutul Național de Statistică, natalitatea în România se află la cote alarmant de scăzute, se resimte nevoie de a încuraja generațiile prezente în a dezvolta și consolida o familie. Or, acest lucru nu este de conceput fără asigurarea unor condiții de trai decente, condiții care implică asigurarea unui spațiu decent pentru creștere și dezvoltarea copiilor”, scrie Mădălina Prună.

Aceasta crede că aplicarea cotei de TVA de 19% numai pentru suma care depășește 450.000 de lei nu va afecta încasările la buget, deoarece facilitatea fiscală ar putea conduce la creșterea numărului de tranzacții cu locuințe de valoare mai mare, iar scăderea procentului taxei va fi compensată prin creșterea numărului de tranzacții.

Pe proiectul lui Prună și-a pus semnătura în calitate de susținători aproape 50 de parlamentari. Pe lângă cei de la USR, au semnat proiectul și reprezentanți ai UDMR și PSD. Doar doi liberali apar pe lista susținătorilor.

ADVERTISEMENT