News

Locuitorii cu viză de flotant, vizați de Poliție. Verificări importante înainte de alegerile locale

07.09.2020 | 23:37
Locuitorii cu viza de flotant vizati de Politie Verificari importante inainte de alegerile locale
Dacă la o adresă pentru care se face o cerere de viză de flotant locuiesc deja două persoane, secția locală a Poliției naționale va merge pentru a face verificări. Foto: Agerpres
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a precizat, luni, că se schimbă regulile pentru acordarea vizei de flotant.

Regulile au în vedere buna desfășurare a alegerilor locale din data de 27 septembrie.

Dacă la o adresă pentru care se face o cerere de viză de flotant locuiesc deja două persoane, secția locală a Poliției naționale va merge pentru a face verificări.

ADVERTISEMENT

Cei care cer viza de flotant nu pot locui mai mult de două persoane într-o singură locuință

„Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei. Acestea au fost transmise şi către Serviciile de Evidenţă a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. În toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor”, a comunicat Monica Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.

Ea a precizat că, odată primită cererea pentru stabilirea reședinței, la nivelul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor se va verifica în baza de date numărul mențiunilor de reședință valabil înscrise la adresa respectivă.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt înscrise cel puțin două mențiuni de reședință valabile se va proceda la informarea structurii locale a Poliției naționale, în vederea efectuării verificărilor de teren.

„În situaţia în care, din verificările efectuate de către poliţişti rezultă faptul că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse. Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeaşi adresă/adrese distincte”, a mai spus Dajbog.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri servesc la monitorizarea îndeplinirii condițiilor necesare pentru acordarea vizelor de reședință pentru cetățenii cu drept de vot și verificarea legalității acestora, în cazul constatării unei evoluții semnificative a numărului de persoane care își stabilesc reședința într-o anumită circumscripție electorală.

„Aceste demersuri se circumscriu Planului General de Măsuri aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pentru buna desfăşurare a alegerilor locale din 27 septembrie. Ministerul Afacerilor Interne va lua toate măsurile pentru desfăşurarea unui proces electoral corect, legal şi echidistant faţă de toţi competitorii politici”, a afirmat Dajbog.

ADVERTISEMENT