Locuitorii unei comune din România se confruntă cu probleme grave în România anului 2024. Oamenii nu au voie să consume apa de la robinet, fiind declarată nepotabilă după ce s-au găsit cantități prea mari de nitrați și amoniu.
Directorul tehnic al Apa Service Giurgiu, Andrei Năiţă, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe, cu ocazia Zilei Internaţionale a Monitorizării Calităţii Apei, că apa din Giurgiu este bună de băut, însă într-o localitate apa este nepotabilă.
„În oraşul Giurgiu şi în zonele pe care Apa Service le exploatează din localităţile rurale apa este controlată zilnic în laboratorul nostru conform unui program de monitorizare, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Apa din comerţ nu cred că are o calitate care o depăşeşte pe cea de la robinet pentru că este foarte săracă în săruri. Din punct de vedere al conţinutului de clor cu rol de dezinfectant, apa poate avea miros de clor mai ales dimineaţa, dar este în parametrii acceptaţi.
Ph-ul apei de la robinet, la Giurgiu, este de 7,3 faţă de ph-ul ideal de 7,7, cantitatea de impurităţi este de 1,2 în condiţia în care nu trebuie să depăşească 5 unităţi, la nitraţi şi nitriţi, la Giurgiu, valoarea este foarte mică. La amoniu situaţia e mai delicată puţin, acest compus apare ca urmare a infiltraţiilor în pânza freatică de la haznale, agricultură. La Mihăileşti am fost nevoiţi să declarăm apa nepotabilă”, a arătat directorul tehnic al Apa Service Giurgiu, potrivit Agerpres.
Conform directorului de la Apa Service Giurgiu apa de la robinet poate fi evaluată la “nota 9, 8”. Cu toate acestea, există și localităţi unde pânza freatică a scăzut şi nu poate fi furnizată apă decât 7 ore pe zi.
Vorbim aici despre localitatea Gogoşari, iar la Chiriacu apa este mai dură, de 30 de grade germane. La Mihăileşti situația nu este deloc favorabilă, apa fiind nepotabilă.
„Sunt probleme la Mihăileşti, unde am fost nevoiţi să declarăm apa nepotabilă datorită amoniului, iar un foraj are şi nitraţi. Din cele trei foraje vechi de mică adâncime unul a rămas complet fără apă şi numai poate fi utilizat, la altul au apărut nitraţii, iar cele patru foraje noi au amoniu.
A fost foarte greu să gestionăm situaţia şi a trebuit să declarăm apa nepotabilă acolo, o folosesc doar în scop menajer şi avem şi o reducere a preţului în localitate cu 30 la sută din această cauză”, a declarat şi şeful Centrelor Zonale din cadrul Apa Service Giurgiu, Bogdan Băcanu.
O stație de tratare s-ar putea înființa pentru reţinerea amoniului şi a manganului din apă, astfel încât oamenii de acolo să aibă apă potabilă, mai spune directorul de la Apa Service Giurgiu, iar realizarea acesteia se va face împreună cu Primăria din localitate.