News

Locuitorii din Sectorul 2 se plâng că străzile arată ca după război: fără căldură și apă caldă, au fost ”cotropiți” și de șobolani. ”Mi-e și frică să mai ies” ”

Sectorul 2 se confruntă cu o situație fără precedent, spun locuitorii din zonă. Pe lângă lipsa apei calde și a căldurii, ei spun că au parte acum și de șobolani
04.04.2025 | 09:03
Șobolanii au asaltat Sectorul 2 în urma șantierelor deschise pentru înlocuirea țevilor de apă caldă și căldură / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

Se știe deja că unul dintre scopurile Primăriei Municipiului București este înlocuirea conductelor vechi de apă caldă și căldură, iar pentru a face asta, Bucureștiul a devenit un întreg șantier, de departe cea mai afectată zonă fiind Sectorul 2 care are, mai nou, și șobolani, spun oamenii din zonă.

Situația la zi a șantierelor din București

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, peste 1.600 de blocuri din București aveau probleme cu apa caldă și căldura. Această situație a fost cauzată de lucrările de înlocuire a conductelor. În prezent, problemele persistă. Potrivit aplicației TermoAlert, starea sistemului arată doar 86% funcționare normală. La momentul actual există 6,58% de imobile unde furnizarea agentului termic este cu întreruperi. De asemenea, 7,70% de imobile nu au deloc căldură și apă caldă.

ADVERTISEMENT

La nivelul Capitalei, PMB, prin Compania Energetica și companii private, se lucrează concomitent pe 23 de șantiere. Dintre acestea, 18 sunt finanțate din fonduri europene și cinci din fonduri de la bugetul local. Pentru cele cinci șantiere s-a oferit 85% din finanțare, sumă nerambursabilă, de la Ministerul Dezvoltării.

FANATIK a solicitat un răspuns la întrebarea de ce au fost deschise atât de multe șantiere în Capitală, dată fiind greutatea cu care se desfășoară lucrările și problemele cu care se confruntă cetățenii pe parcursul acestora. În cuprinsul răspunsului, PMB a menționat că toate lucrările sunt în grafic.

ADVERTISEMENT

„Motivul începerii investițiilor în paralel îl constituie starea de degradare a magistralelor de termoficare și necesitatea reabilitării acestora în vederea diminuării pierderilor de agent termic și creșterii calității serviciului prestat clienților. Un alt motiv ține de faptul că finanțările nerambursabile impun finalizarea lucrărilor până la 31.12.2027, pentru obiectivele finanțate din fonduri europene, respectiv până la 31.12.2025, pentru obiectivele finanțate prin Programul Termoficare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

Reprezentanții Primăriei Municipiului București au mai menționat că în perioada 2020 – 2024 au fost înlocuiți 184 de km de conductă de termoficare. Dintre aceștia, 73 de km au fost înlocuiți doar în ultimul an.

ADVERTISEMENT

Sectorul 2, asaltat de șobolani

În Sectorul 2, nu mai puțin de 325 de imobile sunt afectate de lucrările de înlocuire a conductelor. Mai mulți locuitori din zona străzii Ion Berindei spun că străzile arată ca după bombardament. Aceștia se plâng nu doar de dificultatea de deplasare, ci și de zgomot, praf și mirosuri. Întregul proces face parte din proiectul de investiții – Obiectiv 4 Magistrala I Sud între căminele CC7-CG9 – 620 m lungime. Tot în zona Doamna Ghica, adiacentă străzii Ion Berindei, se mai desfășoară un proiect derulat de Direcția Generală de Investiții, respectiv Obiectivului 2 – Modernizare Magistrală I Sud între căminele CP3-FPC27’– 5920 m lungime.

ADVERTISEMENT

Luând în considerare că bucureștenii se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii de mulți ani, inexistența acestora și în 2025 nu pare să fie cea mai mare problemă. Locuitorii din zonele menționate anterior se plâng, mai nou, și de apariția șobolanilor și a gândacilor.

„Mi-e și frică să mai ies seara din casă. Strada nu e foarte luminată, dacă îmi apare la picioare un șobolan cât pisica de mare? Nu vreau să mă gândesc la vară. Or să apară gândaci cât palma. Au făcut din strada asta front. Numai gropi, mașini, gunoaie. Nu ai loc nici să treci cu căruciorul. Trotuare nu mai există de când cu conductele. Trebuie să mergi pe stradă, mai dă și mașina peste noi”, a declarat o pensionară ce locuiește pe strada Ion Berindei, pentru FANATIK.

Rozătoarele au fost observați în nenumărate rânduri de când s-au demarat lucrările de înlocuire a conductelor.

șobolani surprinși în zona magazinelor din Teiul Doamnei, SECTOR 2

Primăria Capitalei a descins în zonele afectate

În acest context, FANATIK a cerut lămuriri Primăriei cu privire la procesul de igienizare a canalizărilor și zonelor cu risc. Primăria Municipiului București recunoaște că există astfel de probleme, mergând în teren pentru a studia situația, și afirmă că se vor demara „în perioada imediat următoare” lucrări pentru remedierea deficiențelor.

sectorul 2 șobolani
Angajații PMB au transmis că sesizările privind prezența șobolanilor în zonă se confirmă / sursa: colaj Fanatik, PMB

„În zona Ion Berindei ultimul tratament de deratizare aplicat la gurile de canal a fost în luna mai 2024. Ultimele tratamente de deratizare pe spațiile verzi aferente grădinilor de bloc și în subsolurile asociațiilor de proprietari au fost efectuate în perioada noiembrie – decembrie 2024.

În urma evaluării efectuate la fața locului (str. Ion Berindei) s-a evidențiat necesitatea de prioritizare a arealului. Astfel, în perioada imediat următoare, se va aplica tratament de deratizare cu accent pe zonele unde au fost identificate elemente care indică activitate a șobolanilor (raticid consumat, guri de intrare în galerii), pe spațiile verzi aferente grădinilor de bloc, în subsolurile asociațiilor de proprietari și la gurile de canal din zona menționată.

Având în vedere faptul că pe str. Ion Berindei sunt lucrări pentru înlocuirea traseelor de țevi – sunt desfășurate utilaje grele, sunt suprafețe decopertate și trasee de țevi la exterior care în unele cazuri comunică cu subsolul blocului, ne vom coordona cu CM Termoenergetica în vederea efectuării în condiții de siguranță a tratamentelor specifice de combatere a șobolanilor”, este răspunsul Primăriei Municipiului București.

Tags: