News

Locul aproape abandonat din România, înconjurat de aur și bogății naturale. Puțini își mai fac veacul pe aici: “Unde să se întoarcă cei plecați?”

Undeva în județul Hunedoara găsim locul din România aflat într-un ”rai” geografic, cu munți de aur și alte resurse, care este aproape abandonat.
04.04.2025 | 20:00
Locul aproape abandonat din Romania inconjurat de aur si bogatii naturale Putini isi mai fac veacul pe aici Unde sa se intoarca cei plecati
Valea Arsului, satul din România, aflat lângă munți de aur, cupru și andezit, care a fost abandonat. Sursa foto: adevarul.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o arie geografică din România ”binecuvântată” cu munți de aur și alte resurse naturale importante găsim locul din țara noastră abandonat. Abia dacă mai sunt 20 de locuitori în prezent aici.

Satul din România, aflat lângă munți de aur, cupru și andezit, care a fost abandonat

Concomitent cu închiderea minelor din țară noastră au ”murit” și foarte multe localități amplasate în zone cu numeroase resurse naturale. Astfel de așezări sunt nenumărate în zona Carpaților Occidentali.

ADVERTISEMENT

Printre aceste locuri care au ajuns azi de nerecunoscut se află și satul Valea Arsului. Pierdută între versanții Munților Apuseni, localitatea care aparține de comuna Crișcior (județul Hunedoara) era în trecut o așezare prosperă.

Zona era faimoasă pentru resursele valoroase de aur, cupru și andezit. Aici, regimul comunist a ridicat două mari cariere de cupru și andezit. În prezent, doar ruinele fostelor mine de aur amintesc de bogăția sa din trecut.

ADVERTISEMENT

De aproape trei decenii, minele de aur și carierele de cupru și andezit de la Valea Arsului au fost închise. Lucrau în zonă mii de oameni, veniți aici pentru un trai mai bun și venituri pe măsură.

Abia mai sunt 10 – 11 case locuite în prezent, în Valea Arsului

An de an, după închiderea minelor, satul hunedorean s-a golit. Oamenii au lăsat totul în urmă și au plecat. Se mai văd acum doar ruinele exploatărilor industriale, amintirile minerilor. Așadar, un alt loc blestemat din țară să-și piardă oamenii.

ADVERTISEMENT

Teodor Huza, fost miner, este astăzi printre puținii locuitori rămași. Cu sufletul îndoit, acesta povestește despre vremurile în care Valea Arsului era plină de viață, de oameni, de activități. Acum, abia dacă mai sunt 10 case locuite.

ADVERTISEMENT

Se ocupa lumea cu mineritul, cu creșterea animalelor. Oamenii erau de treabă, se ajutau între ei, mergeau la clăci, la baluri, la căminul cultural. Jucam fotbal pe terenul vechii mine de la Cireșata, era chiar și un club de șah, de remi, de table. Acum, mai sunt doar 10-11 case locuite permanent și o singură familie cu copii”, spune acesta, conform Adevărul.

În anii 90, peste 3.000 de oameni lucrau în zonă. Industrializarea pusă la cale de comuniști a lăsat în urmă uzine, mine și blocuri muncitorești. Accelerat, după anul 2000, odată cu închiderea exploatărilor, localitatea a intrat în declin.

Aproape de Crișcior, în văile Bărzii, Morii și Arsului, majoritatea clădirilor industriale au fost demolate sau abandonate. Aproape toți foștii mineri au părăsit zona. Se mai zăresc acum blocuri muncitorești și construcții ruinate ale fostei întreprinderi miniere Barza.

Legenda comorilor de aur găsite în zonă

Numele satului Valea Arsului se leagă de o serie de legende ale aurului care s-ar afla în adâncurile munților. O istorisire locală amintește despre un bătrân care a descoperit, în mod miraculos, o galerie de mină plină cu aur și pietre prețioase.

S-a spus că acest cetățean, fermecat de strălucirea bogățiilor, a intrat într-o mină, dar stânca s-a închis în urma lui. El ar fi revenit după 7 ani, cu o lingură de aur în mână, crezând că fusese plecat doar o clipă. Legenda mai spune că, atunci când s-a întors în sat, nimeni nu-l mai recunoștea, iar casa sa era pustie.

Din cele mai vechi timpuri, dealul unde a avut loc această ”minune” a fost numit ”Buneiu” sau locul care ascunde bogății. Cei din zonă cred că, sub pădurile dese, aurul și cuprul așteaptă în continuare să fie redescoperite.

Valea Arsului, un loc abandonat, dar o zonă de interes pentru investitori

În ciuda faptului că astăzi este pustiu, satul Valea Arsului încă reprezintă o zonă de interes pentru investitori. Proiectul minier Rovina–Colnic–Cireșata, una dintre cele mai mari exploatări de aur și cupru din Europa, este în faza de dezvoltare.

Astfel, canadienii de la Euro Sun Mining au obținut o licență de exploatare pentru un zăcământ de peste 10,1 milioane de uncii de aur și 635.000 de tone de cupru. Teoretic, este un proiect care ar putea aduce o relansare economică a zonei. În același timp, mulți dintre foștii mineri sunt sceptici.

”Ne-au spus și în trecut că mineritul se va relua, dar deocamdată nimic nu s-a schimbat. Tinerii nu mai vin înapoi, nu mai sunt locuri de muncă, iar satul se stinge.

Nici în Brad sau Crișcior, localitățile mai mari din apropiere, nu e mai bine. Economia lor se baza pe minerit, iar azi sunt susținute mai mult de pensionarii mineri. Tinerii nu prea au locuri de muncă. Unde să se întoarcă cei plecați la facultate în Timișoara, Cluj, Alba Iulia sau Arad?”, mai spune Teodor Huza, conform sursei citate.