News

Locul de muncă din România pe care nimeni nu îl vrea. Românii refuză să lucreze în această instituție de stat. „Miroase a praf, a mucegai”

O instituție din Botoșani nu reușește să găsească ocupanți pentru posturile vacante din lipsă de doritori. Tinerii nu sunt încântați de condiții.
29.01.2023 | 13:13
Locul de munca din Romania pe care nimeni nu il vrea Romanii refuza sa lucreze in aceasta institutie de stat Miroase a praf a mucegai
Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale are doar 9 angajați Foto: Google Maps
ADVERTISEMENT

Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale are în prezent doar nouă angajați. În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.

Locul de muncă din România pe care nu-l vrea nimeni

Șefa serviciului spune că personalul este insuficient, iar activitatea se desfășoară cu dificultate.

ADVERTISEMENT

„Sperăm să scoatem posturi la concurs și să fie doritori. În anii trecuți nu au fost doritori pentru Arhive”, a declarat Rodica Crăcană, șef Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor, citată de publicația locală Botoșăneanul.

Femeia recunoaște faptul că tinerii nu sunt încântați de condițiile din cadrul serviciului.

„În Săptămâna Altfel copiii care au venit pe la noi, pe la Arhivă, fie că erau mari, fie că erau mici, nu au găsit activitatea interesantă din cauza aspectelor Arhivelor pe interior.

ADVERTISEMENT

Nu suntem deloc modernizați, deci nu avem nimic nou care să atragă un copil. Asta au spus: ‘Miroase a praf, miroase a mucegai’”, a mai spus Rodica Crăcană.

Aceasta a mai dezvăluit că un angajat venit recent s-a transferat la Suceava. „Anul trecut am avut o persoană care s-a angajat în Arhive, la sfârșit de an s-a mutat la Suceava”, a mai relatat Rodica Crăcană.

ADVERTISEMENT

Locul unde se află certificatul de naștere al lui Mihai Eminescu

La Secţia Judeţeană Botoşani a Arhivelor Statului din România sunt păstrate documente puţin cunoscute, ce acoperă sute de ani de istorie.

Printre cei peste 5 kilometri de arhivă se găsesc pisanii şi vechi documente încărcate cu peceţiile domnilor Moldovei, începând din secolul al XVI lea, de la Bogdan al III lea, Ştefăniţă sau Petru Rareş.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se găsesc documente inedite şi unicat: certificatul de naştere al lui Mihai Eminescu, în original, tot în original găsim aici certificatul de naştere al lui George Enescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian, Grigore Antipa, matematicianul Octav Onicescu și mulți alți români cunoscuți

”Sunt documente valoroase pentru cercetare. Este interesant să priveşti, actele de naştere ale lui Eminescu, Iorga sau Antipa. Sunt şi alte documente care pot servi cercetătorilor dar şi tuturor celor curioşi să afle despre viaţa acestor mari genii.

Avem 5 kilometri de arhivă clasificaţi în 900 şi ceva de fonduri, de diferite tipuri. Orice. Fie ale familiilor, instituţiilor judecătoreşti, culturale, de învăţământ. Se adresează atât cercetătorior, cât şi pasionaţilor, dar şi a celor care doresc să realizeze genealogii”, explica Rodica Crăcană în 2016 pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT