Este și cazul meseriei de angajat în construcții, plătit regește pentru standardele din țara noastră, însă evitat de multă lume. În aceste condiții, constructorii se plâng că există o criză reală a forței de muncă în acest domeniu.
Guvernul a încercat inclusiv să reglementeze salariul minim din acest domeniu, practic mai mare ca în alte domenii, însă românii nu par interesați. Trebuie menționat că salariul minim brut pentru angajații din construcții și agricultori a crescut la 4.582 lei, respectiv 3.436 lei brut.
Așadar, în construcții salariul minim net e de pest 3000 de lei, însă majoritatea angajatorilor oferă salarii de în jur 5000 de lei. Chiar și așa, românii fug de această meserie, sau preferă să o facă în străinătate.
Conform România TV, problema e critică pe șantierele a două loturi din autostrada Pitești-Sibiu, pe tronsoanele Cornetu-Boița și Tigveni-Cornetu, pentru că nimeni nu pare interesat să lucreze aici. În aceste locații salariile minime oferite de angajatori, pentru muncitorii necalificați, pornesc de la 1.000 de euro pe lună, însă oamenii preferă altă carieră.
Angajatorii, companiile Mapa Cengiz și WeBuild oferă salarii mult mai mari pentru muncitorii calificați, chiar și de 8.000, însă nici în acest caz situația nu e mai roz. Trebuie menționat că pe lângă salariul de 5.000 de lei în mână, angajații au plătite orele suplimentare, cazare gratuită și tichete de masă.
Nici măcar sătenii din zonă nu au interesul de a se angaja, preferând să trăiască din ajutoare sociale. Practic, oamenii fug de munca fizică și preferă confortul casei, din fața televizorului. Interesant, mulți români se gândesc în perspectivă și realizează că vor avea probleme de sănătate dacă trudesc prea mult pe șantier.
”Te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”, se plânge un localnic, potrivit Argeșulonline. ”Să văd întâi contractul. Dar 4.000 e puțin. Nu ajunge. Nu, nu am nicio calificare, am lucrat mai demult la pădure.
Cu cârca. Dar e puțin pentru câtă muncă e. Nu e ca la pădure. Să mai crească salariul și mă mai gândesc”, se plânge un alt sătean. În aceste condiții, dacă românii sunt exagerat de pretențioși, angajatorii aduc muncitori din țările asiatice, mai exact India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka sau Bangladesh.
Pentru acești oameni salariile de 1.000 de euro sunt foarte mari, astfel că piața muncii este inundată în ultima perioadă de astfel de muncitori străini. Cert e că și în viitor firmele se gândesc să aducă tot mai mulți muncitori străini, tocmai pentru că aceștia nu sunt pretențioși.