Life

Locul din România aflat pe un vulcan. Aproape nimeni nu știe de el: “Nu vin turiști”

Există un loc din România care se află pe un vulcan. Sunt persoane însă care nici măcar nu au auzit vreodată de el până acum.
13.07.2023 | 11:29
Locul din Romania aflat pe un vulcan Aproape nimeni nu stie de el Nu vin turisti
Locul din România aflat pe un vulcan. Sursă foto: Ștefan Both, Adevărul / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că există un loc din România care se află pe un vulcan? Poate ai trecut și tu pe lângă el, dar nu ai remarcat niciodată acest lucru. Turiștii nu prea vin pe aici, tocmai pentru că nu știu anumite detalii.

Locul din România aflat pe un vulcan

Locul din România unde se află un vulcan este Dealul Șumigului. Pentru cei care nu știu, locația se află la o altitudine de 205 metri și are o priveliște cu adevărat spectaculoasă. Dar nimeni nu s-a gândit să investească în turism în această zonă.

ADVERTISEMENT

Dealul Șumigului se află la 55 de kilometri de Timișoara și la doar patru kilometri de orașul Gătaia. Ce nu știu mulți e că în Banatul de câmpie se află și un vulcan adormit de milenii întregi. Asta nu scrie însă pe niciun pliant turistic.

De asemenea, în ciuda faptului că e un loc unic și spectaculos, nimeni nu îl promovează. Nu îl găsești nicăieri și nici măcar autoritățile din zonă nu au profitat de această oportunitate pentru a atrage turiștii.

ADVERTISEMENT

Lăsând deoparte vulcanii adormiți, dealul în sine este și el unul spectaculos. Ce poți să vezi de aici? Având în vedere altitudinea la care se află, cine ajunge în zonă se poate delecta cu numeroase sate privite în zare, dar și cu cula Vârșețului din Serbia.

De ce nu vin turiștii aici

Chiar și așa, nimeni nu vizitează zona. Un geograf susține însă că vrea să facă un pas important în acest sens. Chiar dacă nimeni nu știe despre acest loc din România unde se ascund vulcani adormiți, în curând se va afla.

ADVERTISEMENT

„Acest deal s-a format în cuaternar, cu două milioane de ani în urmă, când pur și simplu a avut loc o erupție: noi suntem în vârful unui vulcan stins. În Banat au fost doi vulcani. Acesta și cel de la Chizătău. În subteran vom găsi roci bazaltice. E o zonă seismică, Banloc-Herculane. Una din cele mai active din România.

Știți de cutremurele care au avut loc la Banloc, la Gătaia. Noi avem aici o prelungire a acelui culoar tectonic. Zona Șumigului e o zonă agricolă puternică datorită solului bogat în tot felul de minerale”, a declarat geograful Ilie Rădoi, de la Asociația Ariergarda, care intenționează să promoveze acest loc, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Cât de spectaculos este acest loc din România

Sunt periculoși vulcanii din Banat? Geograful spune că aceștia nu au mai fost activi în ultimele milenii. Astfel, locul este unul cât se poate de sigur. De asemenea, poate fi accesibil și pentru turiștii care ajung cu mașina din străinătate în România.

Drept urmare, odată mediatizată zona, oricine vine în Timișoara, care de altfel este Capitala Culturală a Europei, va putea să ajungă și pe Dealul Șumigului din România. Alexandra Irimia, ghid de turism, vrea să le ofere vizitatorilor o experiență pe măsură.

La rândul ei, aceasta a urcat pe deal și spune că nu s-a așteptat niciodată să vadă așa ceva. Vorbim despre un deal vulcanic, care dincolo de faptul că a avut o importantă strategică de-a lungul istoriei, oferă o priveliște pe măsură.

Oricine ajunge aici și se uită în jur poate să se relaxeze. De asemenea, există numeroase cazemate în zonă, iar acest loc din România poate fi chiar o atracție impresionantă pentru oricine.

„Dacă vine cineva și vrea să urce dealul, chiar la baza lui are una dintre multe cazemate care se află în zonă. Zona are mult potențial de care pot profita turiștii. Sunt și două mănăstiri foarte vechi, zona promite și e bună pentru relaxare”, a spus Alexandra Irimia.

ADVERTISEMENT
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
"Nemanja Vidic 2.0". Radu Drăgușin, la un pas să devină cel mai scump român din istorie
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este...
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o frumuseţe răpitoare
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles...
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
PUTIN CUTREMURĂ planeta! Decizie ISTORICĂ la Kremlin pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ planeta! Decizie ISTORICĂ la Kremlin pe final de an
Curiozități despre pisici! Top 50 de lucruri pe care nu le știați
Curiozități despre pisici! Top 50 de lucruri pe care nu le știați
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au...
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au fost. Ceilalți s-au întrecut în mesaje de condoleanțe, dar s-au dat răniți la înmormântare
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
„Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți...
„Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți ucigașii din închisori, inclusiv pe tata”
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul...
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul medic Vlad Ciurea: „Feriți-vă de…”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!