News

Locul din România care a renăscut cu fonduri europene. Gradul de absorbție a depășit 140% aici

Un loc din România a renăscut cu banii proveniți din fonduri europene. Se pare că în această zonă gradul de absorbție a depășit 140%.
07.05.2024 | 08:15
Locul din Romania care a renascut cu fonduri europene Gradul de absorbtie a depasit 140 aici
Locul din România care a renăscut cu fonduri europene. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un loc din România a renăscut cu fonduri europene. Aici, autoritățile au reușit să bifeze un grad de absorbție de peste 140%. Ce investiții s-au făcut și ce planuri se au în vedere în continuare?

Locul din România care a renăscut cu fonduri europene

După ce România a intrat în Uniunea Europeană, anumite zone din țară au profitat din plin de acest lucru. Astfel, autoritățile s-au mobilizat și s-au zbătut să atragă fonduri europene. Și se pare că au și reușit acest lucru.

ADVERTISEMENT

O situație a Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest indică faptul că, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, un loc din România a renăscut cu fonduri europene.

Vorbim mai degrabă despre o zonă, mai exact vestul României. Acest loc s-a dezvoltat puternic cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Astfel, patru județe din zonă au reușit să atragă peste 2 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, planurile sunt mari și pentru următorii ani. Până în 2029 se dorește absorbția a alte 2 miliarde de euro. Care sunt cele 4 județe care au reușit această performanță? Timiș, Arad, Hunedoara, dar și Caraș-Severin.

Ce a făcut așa special locul din România care a renăscut cu fonduri europene? Toate proiectele au fost scrise și depuse în timp util. Iar ulterior, sumele au fost suplimentate. Rezultatul a fost o absorbție de 143% pentru întreg exercițiul bugetar.

ADVERTISEMENT

Lucrurile au fost confirmate și de către directorul ADR Vest. Se pare că de la intrarea României în UE și până în prezent a fost atrasă o sumă consistentă de bani care de altfel a fost și investită rapid în regiune.

„Practic, a crescut si alocarea și a fost și o supracontractare pe care guvernul a asumat-o din bugetul național. În total, în cei 17 ani de la intrarea în UE, dacă e să o luăm așa, am absorbit peste 2 miliarde de euro net, bani pe care i-am investit într-o formă sau alta în regiune”, a explicat Sorin Maxim, directorul ADR Vest, pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

Investiții pe bandă rulantă în vestul României

Totodată, acesta a mai dezvăluit că prin Programului Operațional Regional 2014-2020 s-au realizat în total investiții în 874 de proiecte din regiune. Cum au fost împărțiți banii?

Județul Timiș, spre exemplu, a atras 278 de milioane de euro. De cealaltă parte, Hunedoara a reușit să atragă 270 de milioane de euro, în timp ce Aradul 186 de milioane de euro. Totodată, Caraș-Severin a atras 185 de milioane de euro.

Și totuși cum a renăscut această regiune cu fonduri europene? Banii au mers în numeroase proiecte. Astfel, s-au făcut investiții în piste de biciclete, autobuze, tramvaie, dar și în școli și spitale. De asemenea, s-au făcut investiții și în domeniul infrastructurii.

În jur de 400 de kilometri de șosea au fost refăcuți. Totodată, s-au cumpărat din bani europeni peste 200 de autobuze electrice și tramvaie. Iar pistele de biciclete create au în jur de 40 de kilometri.

Tot cu bani europeni s-au cumpărat și peste 150 de ambulanțe. Au fost construite de asemenea mai multe școli de la zero, în timp ce altele fie au fost reparate, fie au fost dotate. Sursa citată precizează că peste 10.000 de apartamente și 49 de clădiri publice au fost izolate termic pentru un consum mai mic de căldură.

Evident, cu bani europeni au fost reabilitate și alte clădiri de interes. Se poate spune, deci, că această zonă din România nu doar că a renăscut din fonduri europene, dar oferă și un exemplu pentru alte orașe din țară.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților