Locul din România care a renăscut din propria cenușă. E încărcat de legende și superstiții și va fi cu mult peste Castelul Bran. Care este data când se va deschide turiștilor din toate colțurile țării și celor din străinătate.
Obiectivul turistic care a fost reabilitat și care va depăși Castelul Bran. Localnicii vorbesc despre legende și credințe primitive. Monumentul istoric datează din secolul al XIV-lea și este una dintre principalele destinații din județul Argeș.
Cetatea Poienari, căci despre ea este vorba, urmează să se deschidă publicului în ianuarie 2025 după ce a intrat într-un amplu proces de restaurare și reabilitare, în urmă cu 3 ani. A fost închisă pe data de 8 noiembrie 2021.
În toată această perioadă a fost conservat și consolidat patrimoniului cultural al acestei fortărețe care se găsește într-un cadrul natural fortificat. Vizitatorii o pot vedea de anul viitor, după recepția lucrărilor, dar și dacă vremea va permite acest lucru.
Turiștii care doresc să meargă la Cetatea Poienari trebuie să urce 1.480 de trepte, printr-o pădure de fag. Se spune că între treptele 500 și 700 Vlad Țepeș a tras în țeapă sute de boieri, iar sufletele lor bântuie și acum locul.
Fortăreața din județul Argeș a fost construită pe vremea lui Negru Vodă, cu un singur turn de apărare. Ulterior, cetatea a fost extinsă de Vlad Țepeș care a folosit clădirea ca un loc de refugiu având în vedere că se găsește în vârful Muntelui Cetățuia.
„Cetatea, așa cum o vedeți dumneavoastră astăzi i se datorează în integralitate legendarului voievod, pentru că acesta a construit turnurile cilindrice, toate zidurile care leagă aceste turnuri și bineînțeles cisterna de apă”, a declarat Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș, pentru stirileprotv.ro.
Cetatea Poienari este situată la o distanță de circa 25 de kilometri de municipiul Curtea de Argeș. Se înalță pe vârful Muntelui Cetățuia și este recunoscută pentru izvoarele vremii și pentru istoriagrafia de specialitate, după satul din apropiere, aflat la circa 6 km depărtare.
Istorii spun că a primit numele Poenari de la satul puțin mai îndepărtat cu toate că fortăreața este amplasată la numai doi kilometri de satul Căpăţâneni. Un hrisov dat hareșenilor (arefenilor) de Mircea Ciobanul la 8 aprilie 1546 arată că cetatea a stăpânit localitatea Poenari.
Cu acest nume obiectivul turistic este găsit în izvoarele documentare din veacurile XV-XVI, dar şi în cronicile din secolele XVII-XVIII. Cetatea a fost menționată pentru prima dată într-un document emis de către regele ungur Ladislau al V-lea Postumul în anul 1500.
În 1955 un cutremur puternic a adus pagube însemnate cetății. La acea vreme aproape toată partea nordică a zidului s-a prăbușit o dată cu stânca de care se sprijinea. În perioada 1696 0 1972 monumentul a fost restaurat de mai multe ori, iar în comunism s-au construit trepte de acces pentru vizitare.