Life

Locul din România care ascunde un secret întunecat. Aici, mai mulți oameni au fost aruncați de pe stânci

Locul din țara noastră care ascunde un secret întunecat și înfricoșător. Mai mulți oameni au fost aruncați de pe stânci.
17.08.2024 | 06:30
Locul din Romania care ascunde un secret intunecat Aici mai multi oameni au fost aruncati de pe stanci
Se spune că locul este bântuit. Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

În România se află multe locuri cuprinse de mister și care stârnesc fiori prin poveștile lor. S-ar putea scrie romane despre ele, căci și-au pus amprenta asupra istoriei naționale, iar astăzi sunt puncte de interes pentru turiști.  O astfel de zonă datează în țară din secolul al XIII-lea.

Locul din România unde oamenii erau decapitați și aruncați de pe stânci. Se spune că este bântuit

Un monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea medievală a Devei, de pe Dealul Cetății ascunde evenimente de  puțini români știute. În perioada Evului Mediu, aici au avut loc fapte desprinse din filmele de groază, iar cei cărora le-au văzut victime ar fi blestemat cetatea.

ADVERTISEMENT

Sub fortăreața medievală impozantă din județul Hunedoara se află un loc numit ”La Sfinți”, caracterizat de o legendă macabră. Aici, condamnații la moarte erau aruncați de pe stânci în gol, suferind astel o moarte fără voia lor, tragică și violentă.

Cetatea are o potecă ascunsă care duce spre platoul ”La Sfinți”, marcat de o cruce improvizată din crengi. Aici, în trecut, se aflau statuete din piatră, probabil ale unor arhangheli, care de-a lungul vremii au fost distruse sau aruncate de pe stânci.

ADVERTISEMENT

În memoria victimelor s-au ridicat statui

În memoria victimelor s-au ridicat statuete de piatră, care pe parcurs au fost și ele distruse. Și câte 20 de inși erau executați într-o zi. Înainte de a fi uciși cu sânge rece aveau dreptul de a spune o rugăciune, iar la fața locului asistatu și preoții.

”Într-o zi fură executaţi 20. Duşi în dosul cetăţii, lângă drumul duce spre Dobra, unul câte unul trebuiră să îngenuncheze în faţa puţului săpat pentru aceasta, însoţit doar de un Tatăl nostru al preoţilor, să-şi plece paloşului capul.

ADVERTISEMENT

Capul tăiat se rostogolea de la sine, trupul i-l împingea călăul în şanţ, unde au fost apoi acoperiţi. În ziua următoare fură duşi alţi 14, decapitaţi şi îngropaţi în acelaşi chip, aproape de cei dinainte”, potrivit unor documentate citate de istoricul David Prodan.

O atmosferă lugubră persistă și astăzi, sporită de liniștea apăsătoare a pădurii și panorama orașului Deva care se întinde la poalele cetății. Deși dovezile concrete sunt limitate, „La Sfinți” rămâne un loc cu o istorie tulburătoare, un simbol al cruzimii și al pedepselor severe din Evul Mediu. Astăzi, platoul servește ca o reamintire a fragilității vieții și a importanței justiției și compasiunii.

ADVERTISEMENT