News

Locul din România care devine un punct strategic pentru securitatea Europei de Sud-Est. Se va construi un nou cheu militar și facilități logistice moderne

Portul Militar din Constanța se va extinde. Un nou cheu va fi construit și amenajat în zona digului de sud. Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale
06.03.2025 | 08:40
Locul din Romania care devine un punct strategic pentru securitatea Europei de SudEst Se va construi un nou cheu militar si facilitati logistice moderne
Nou proiect de dezvoltare în Portul Constana. Anunțul MApN. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se pregătește un nou plan de dezvoltare pentru Portul Militar din Constanța. Acesta include construirea unui spațiu unde navele militare românești și cele ale aliaților să poată acosta mai ușor.

Anunțul MApN

„Proiectul, care presupune transferul unei suprafețe din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a MApN, va asigura o nouă zonă de acostare, atât pentru capabilitățile actuale sau care vor intra în înzestrarea Forțelor Navale Române, cât și pentru cele ale aliaților, precum și o serie de facilități de infrastructură portuară care vor fi realizate la ultimele standarde în domeniu”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marți, de Ministerul Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor apărea facilități logistice moderne, spații de depozitare, centre de comandă și suport tehnic. Noul spațiu va permite accesul mai rapid al navelor, acestea putând fi aprovizionate mai ușor.

„Printre cerințele operaționale îndeplinite de realizarea proiectului se numără facilitarea unui acces mult mai rapid al navelor la cheu, spre deosebire de actuala arhitectură portuară, utilizarea infrastructurii deja existente, cu eventuale extinderi, în funcție de necesități, existența în zona adiacentă a Canalului Dunăre-Marea Neagră, element care asigură suportul logistic și cooperarea cu alte structuri din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și oportunitatea de a construi spații și facilități moderne necesare îndeplinirii misiunilor și activităților maritime naționale și internaționale”, potrivit viceamiralului Panait, care a prezentat planurile de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

În același timp, miniștii Angel Tălvăr și Sorin Grindeanu au inspectat zona propusă pentru proiectul de dezvoltare, de la bordul șalupei de cercetare hidrografică OCEAN 1, din cadrul Forțelor Navale.

„Am agreat cu domnul ministru Grindeanu să sprijinim de la nivelul conducerii celor două ministere dezvoltarea acestei inițiative, care are o mare importanță pentru Forțele Navale, dar care include și o consistentă dimensiune de tip dual use, pentru că edificarea și integrarea unei infrastructuri de ultimă generație în ansamblul general al Portului Constanța aduce beneficii evidente și acestei structuri strategice a României și a Uniunii Europene”, a spus Tîlvăr, ministrul forțelor armate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acesta a susținut faptul că este convins că proiectul a atins maturitatea necesară din punct de vedere al dimensiunii de planificare și cu siguranță pot trece rapid la implementare, cu ajutorul Ministerului Transporturilor.

ADVERTISEMENT