Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el. O călătoare consideră că zona este frumoasă și unică, fiind de părere că locuitorii au mare noroc că sunt stabiliți aici.
Regiunea din țara noastră care i-a impresionat pe turiștii străini. Se poate dezvolta enorm, deși puține persoane au ajuns aici. Cu toate acestea atrage vizitatori din afara României, care sunt fascinați de natură și de arhitectură.
Cei care au văzut satul Râmeț din județul Alba au numai cuvinte de laudă pentru zonă. Se găsește la o distanță destul de mică de Aiud, Teiuș și de orașul Alba Iulia. Localitatea e traversată de o parte a Munților Trascău, cunoscută cu denumirea de „Tarcău”.
Turiștii sunt cuceriți de peisajele care le taie răsuflarea și de ospitalitatea oamenilor, motiv pentru care majoritatea spun că vor reveni cu mare drag. În plus, călătorii adoră să se plimbe pe câmpuri și să asculte zumzetul insectelor.
De asemenea, oamenii care vizitează Râmeț sunt dornici să descopere aceste meleaguri, care sunt fascinante. Mai mult, oaspeții sunt fascinați de meșteșugurile care s-au păstrat în sat, dar și de treburile gospodărești, cum ar fi cositul ierbii.
„Am vorbit cu tinerii din sat și le-am spus: «Sunteți foarte norocoși să locuiți aici. O să stați aici?». Și au spus că nu, vrem să ne mutăm în oraș. Chiar dacă mergeți la oraș, faceți bani și apoi vă întoarceți.
Munții de aici sunt diferiți de ceea ce avem în Scoția”, a spus Anna, o turistă din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru stirileprotv.ro. Un alt turist a rămas plăcut surprins de viața de la țară, unde totul e frumos și clădirile au o istorie veche în spate.
„Caută un stil de viață care nu este globalizat, caută locuri unde îți cultivi singur mâncarea. Le spun colegilor. Trebuie să mergi în România. Dacă vrei să vezi ceva unic, original și sustenabil, România este locul”, a declarat Martin David Clark, directorul unei organizații de turism, mai arată sursa citată.
Satul Râmeț este o destinație care se găsește de ceva vreme pe lista turiștilor străini, care vizitează mai multe locuri din zonă, cum ar fi Mănăstirea Râmeț și Vânătările Ponorului. Aceasta din urmă este o rezervație complexă, clasificată de speologul Viorel Ludușan ca poljie.
Poljie este un termen sloven care înseamnă câmpie și care denumește un relief exocarstic, depresiune largă drenată subteran cu un fund plat. Pe aici curge în permanență sau temporar o rețea de ape. Atunci când plouă puternic apa nu poate fi drenată rapid și de aceea se formează un lac temporar.
Printre zonele cu interes turistic în satul Râmeț se mai află Huda lui Papară, Sat Cheia și Cheile Rîmețului, valea Inzelului, Valea Poienii, Sat Brădești, Poiana narciselor, Peștera din Tarcău, Peștera din Bonta.
În această regiune din România se poate practica pe toată perioada anului alpinismul. Cheile Râmețului, cu o lungime de 850 de metri, sunt recunoscute pentru frumusețea unică și pentru sălbăticia lor naturală.