Locul din România care i-a înnebunit pe străini. Nu le vine să creadă că așa ceva mai există. Oamenii de aici văd primii soarele. E o combinație de urban, sălbatic și ieftin și nu există drum până acolo. „Întotdeauna mi-am dorit să locuiesc în astfel de locuri”, a spus o vizitatoare.
Destinația românească care i-a cucerit pe străini. Au rămas impresionați de peisajele sălbatice, urbanizare și prețurile mici. Aici răsare prima dată soarele. Din păcate, drumul nu este unul ușor pentru că nu există o cale directă.
Localnicii sunt izolați de restul lumii, dar spun că nu ar pleca pentru nimic din acest colț de rai care se numește Sulina. Se află în județul Tulcea și nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România. Călătorii pot ajunge aici numai pe apă.
Aceștia au la dispoziție două variante: pe Dunăre sau pe Marea Neagră. Despre cel mai estic punct de pe harta românească se spune că are o frumusețe aparte de care s-au îndrăgostit foarte mulți cetățeni din afara granițelor.
Este și cazul unei femei din Elveția care a ajuns să promoveze Sulina la Târgul de Turism din Londra (World Travel Market), cel mai mare târg de turism generalist din lume. Janine Holenstein se declară îndrăgostită de Delta Dunării.
Turista în vârstă de 65 de ani este membru al Asociaţiei Descoperă Sulina, fiind convinsă că numărul celor care vor ajunge în această regiune va crește de la an la an. S-a mutat în România în urmă cu câțiva ani după ce a ajuns aici într-un tur cu bicicleta tocmai din Elveția.
„Mi-am stabilit singură traseul, singură am venit, cu cortul şi tot ce aveam nevoie, 3.000 de km. Sulina mi-a vorbit şi când lucrurile s-au schimbat în Elveţia, am decis că trebuie să mă mut la Sulina. Deoarece e diferită, e frumoasă şi e vie!
Mult mai energică decât alte locaţii mai civilizate din România, unde totul este foarte strict reglementat. Şi întotdeauna mi-am dorit să locuiesc în astfel de locuri, cum e Delta, unde totul este natural”, a mărturisit Janine Holenstein, notează srf.ch.
Sulina este, potrivit localnicilor, locul unde „oamenii văd primii soarele și ultimii dreptatea”. Toți cei care au ajuns în această regiune din Dobrogea s-au bucurat de plimbările cu barca, de preparatele culinare tradiționale și de pescuit.
Brațul Sulina este singurul navigabil din cele 3 ale Dunării, încă o dovadă în plus că se numără printre preferatele turiștilor. Aceștia pot vizita foarte multe obiective interesante, încărcate cu istorie și cu un farmec aparte, cum ar fi maiestuosul far.
Farul oferă o priveliște panoramică asupra orașului. În plus, vizitatorii pot vizita în interiorul lui o mică expoziție cu obiecte marinărești vechi. Cimitirul cosmopolit nu trebuie trecut cu vederea pentru că este locul în care se odihnesc pirați și prințese, etnii și religii diferite.
Anual, în luna mai, se organizează Parastasul Piraților Nepomeniți. Evenimentul vesel, cu muzică și voie bună dă (neoficial) startul sezonului turistic. În plus, Sulina are multe lăcașuri de cult, cel mai cunoscut fiind situat chiar la intrarea pe faleză.
Mai exact, este vorba de impunătoare Catedrala Sfinții Alexandru și Nicolae. O legendă locală susține că în interior s-ar găsi scaunul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care ar avea o replică fidelă în Germania, aproape de locul de unde izvorăște Dunărea.
Mai mult decât atât, turiștii au la dispoziție un centru de vizitare în care se regăsesc elemente ce țin de cultura, flora și fauna din zonă. Epava Turgut S, Insula Păsărilor sau Golful Musura din Sulina trebuie neapărat să fie văzute într-o vacanță petrecută aici.