Life

Locul din România care i-a lăsat pe specialiștii NASA fără cuvinte. Mediul este la fel ca cel de pe Marte

O descoperire unică în România. Locul din țară care are un mediu la fel ca cel de pe planeta Marte. Experții de la NASA au rămas fără cuvinte.
04.12.2022 | 07:30
Locul din Romania care ia lasat pe specialistii NASA fara cuvinte Mediul este la fel ca cel de pe Marte
Acest loc din România are un mediu ca pe Marte. Sursa foto: Historia, Imperial Transilvania, Obiective turistice/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La 30 de metri sub adâncurile Pământului, în Dobrogea, se află un loc unic în lume, studiat și de specialiști ai NASA, care au rămas uimiți de ceea ce au descoperit.

Un loc unic în lume, care se află în România. Seamănă cu mediul de pe Marte și ar rezista unui atac nuclear

Se mai spune despre acest loc, al cărei mediu este unul toxic pentru om și similar cu cel de pe Marte, că ar putea rămâne întreg chiar și în cazul unei calamități sau al unui atac nuclear.

ADVERTISEMENT

În anul 1986, un român pe nume Cristian Lascu, geolog de profesie, a dat din întâmplare, în timpul unor săpături pentru construirea unei termocentrale, peste Peștera Movile, situată la ieșirea din Mangalia.

La fața locului, care se întinde pe o lungime de 300 de metri, au venit apoi o mulțime de oameni de știință, inclusiv de la NASA. În urma cercetărilor amănunțite, s-a ajuns la mai multe concluzii.

ADVERTISEMENT

Peștera Movile, loc fără oxigen unde s-au dezvoltat 200 de specii. De ce nu este permis accesul oamenilor

Mediul din Peștera Movile este unul sulfuros, toxic pentru o ființă umană, dar prielnic pentru anumite organisme vii. Au fost găsite aici 200 de specii, adaptate la o zonă fără oxigen.

În pasajele înguste care formează un labirint cu galerii joase, de 1-2 metri, se află un întreg ecosistem vechi de 200-300 de milioane de ani. După investigații, peștera a fost acoperită cu o placă de beton, peste tot în jur fiind avertizări de tipul  ”Marte subpământean”.

ADVERTISEMENT

Dintre oameni, doar cercetătorii au permis accesul în interior, însă și aceștia nu pot să stea mai mult de două ore.

”Daca cumva viata pe Pamant ar fi nimicita, Doamne fereste, ecostistemul ar putea sa existe, pentru ca el nu depinde de ceea ce se intampla la suprafata.

ADVERTISEMENT

Asta a fost interesant si asta a sustinut proiectul cu americanii, pentru ca asta cumva, de exemplu, viata pe Marte ar putea sa existe, dar nu acolo unde o cautam noi, ci in pesterile vulcanice”, a declarat Cristian Lascu pentru Stirile Protv.

Și localnicii sunt uimiți de peștera misterioasă și unică în lume, situată chiar în zona unde ei își duc viața de zi cu zi.

”E singurul loc din lume in care viata nu se bazeaza pe compusii carbonului, ci pe compusii sulfului, din cauza asta fiind unica in lume. Este betonata ca sa nu se altereze mediul ala”, a spus un localnic tot pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT