Locul din România care îi lasă pe turiști fără cuvinte, deoarece aici se află unul dintre cele mai spectaculoase lacuri. În plus, în această zonă se află și un sat unde au loc diverse evenimente culturale.
În România există numeroase locuri populare de vizitat, cu peisaje spectaculoase, dar și unele mai puțin cunoscute, dar care sunt adevărate comori.
În Caraș-Severin, la poatele Munților Banatului, se află Cheile Nerei care au 23 de kilometri și sunt cele mai lungi din țară. Sunt de o frumusețe sălbatică rară, care i-a impresionat pe toți cei care au vizitat zona.
Pădurea deasă este străbătută de un râu învolburat, care cade de pe stânci într-un mod cu totul inedit, și poate fi privit de pe poteca îngustă care traversează șapte tuneluri tăiate în piatră.
“Unii zic că le-au făcut romanii ca să treacă cu armata către Valea Almăjului, iar alții că sunt făcute pe timpul stăpânirii otomane”, a declarat Marinel Lazăr, ranger la Parcul Național Cheile Nerei, pentru Știrile Pro TV, în cadrul reportajului Necunoscuta Românie.
Ochiul Beiului este un alt obiectiv turistic și, totodată, unul dintre cele mai frumoase lacuri din țara noastră. Lacul a fost format într-un bazin de calcar, fiind alimentat de un izvor subteran.
Există, însă, și o legendă care are legătură cu acest lac. Potrivit acesteia, băiatul unei căpetenii otomane s-a îndrăgostit de o ciobăniță din Banat, iar tatăl și-a încuiat, de supărare, fata într-un turn din Cheile Nerei. Tânărul bei a luptat pentru a o putea elibera.
“În timpul acestei bătălii, tânărul prinț și-a pierdut un ochi, iar culoarea ochiului era turcoaz”, a mai adăugat Marinel Lazăr.
Culoarea lacului este dată de reflexia luminii în apa curată. Aceasta acoperă pietrele albe, învelite de alge și mușchi. Ochiul din lac nu îngheață niciodată și este când verde, când albastru, iar în el înoată păstrăvi.
La Socolari, unde au loc evenimente culturale, au fost invitați muzicieni francezi pentru a susține un concert de jazz. Satul de află la 10 kilometri de Cheile Nerei, acolo unde pictorul Gheorghe Fikl are reședința, dar și atelierul.
“A fost o ruină, care s-a transformat în atelierul de creație… luminatoare, ca să am lumină naturală. Asta acum am terminat-o chiar azi. E una dintre temele mele… da, cu turma în biserică”, a povestit artistul.
Picturile de la Socolari au devenit cunoscute în toată lumea, iar o lucrare semnată de Fikl se vinde chiar și cu 30.000 de euro. De altfel, egele Charles și Papa Francisc au, în colecțiile lor, câte o pictură de Gheorghe Fikl.
Pictorul a mai spus, de asemenea, care e motivul pentru care nu se teme că lucrările i-ar putea fi furate. “Nu mi-e frică că le fură. Că nu poți să le scoți pe ușă, că sunt așa de mari”, a spus acesta.
Tași Iosif Ștefan este primul artist care și-a achiziționat o casă în Socolari și are cea mai mare stupină din toată zona. În același timp, deține și o galerie. “Vara merge apicultura, iarna merge arta”, a spus acesta.
Oaspeții importanți ajung în acest loc, unde se susțin concerte și unde se află galerii de artă. De acest loc inedit a fost fascinată și arhitecta Marina Bojin.
Aceasta a fost atrasă de un lucru distinct în zonă, și anume “fereastra bârfitoare” de la fiecare casă. De acolo poate urmări fiecare mișcare din jur.
Marina Bojin deține singurul restaurant de pe o rază de 10 kilometri. Satul nu poate fi vizitat de prea mulți turiști din cauza faptului că drumul către Socolari este plin de gropi.
Cele mai multe localități din zonă nu au apă curentă și canalizare. Turiștii sunt, însă, atrași de natura sălbatică și de oamenii din zonă.