Lupii au dat iama într-o fermă de vaci din Cluj, iar oamenii se tem pentru viața lor. Animalele sălbatice merg zilnic la fermă și crescătorul nu mai știe cum să-i oprească să nu-i distrugă toată agoniseala.
Se pare că lupii s-au înmulțit foarte mult și au început să-și facă de cap prin gospodării, iar zeci de animale devin pradă acestei specii sălbatice.
Nu mai puțin de 50 de viței au fost uciși în ultima perioadă, chiar pe pășunea unei ferme. Animalele sălbatice atacă în haită, iar fermierul a încercat din răsputeri să-i îndepărteze cu diverse metode, dar nu a avut succes potrivit Stiridecluj.ro.
Kovacs Levente, proprietarul fermei, se gândește chiar să-și închidă afacerea pe care a înființat-o cu cinci ani în urmă. Problemele cu lupii ar fi început încă de anul trecut, când aceștia au atacat vițeii, acolo unde mai trăiesc 150 de vaci. Kovacs Levente a subliniat că haitele atacă zilnic.
Măsuri au fost luate pe toate părțile, mai spune fermierul, dar nu au fost suficient de bune și astfel lupii au reușit să treacă chiar și de un gard electric.
„Paguba este semnificativă. Lupii vin aproape zilnic și nu pot face nimic pentru a-i opri. Am fost la Primăria Aghireșu și am cerut ajutor pentru a contacta vânătorii, dar lupii sunt specie protejată și este nevoie de aprobată cererea la București, ceea ce durează mult.
Am instalat un gard electric, dar lupii reușesc să se strecoare pe sub el. Chiar dacă sunt curenți, reușesc să pătrundă și să facă ravagii pe pășune”, a explicat proprietarul fermei.
De la începutul anului, satele din zona montană a Buzăului sunt deja afectate de atacuri din partea animalelor sălbatice. În plină iarnă, urșii și lupii intră în curțile oamenilor, distrugând bunuri și ucigând animalele domestice aflate în apropierea caselor.
În satul Odăile,pătrund în gospodării și provoacă daune considerabile. De asemenea, vorbim și de județul Covasna care se confruntă cu o problemă gravă legată de prezența lupilor care se apropie tot mai mult de comunități, circulând printre fermieri și vânători fără teamă.
Interzicerea vânătorii de lupi în 2016 ar putea fi un motiv pentru creșterea numărului acestora, alături de epidemia de pestă porcină din același an. Moartea unui număr mare de porci mistreți a asigurat lupilor o sursă constantă de hrană, ceea ce a contribuit la înmulțirea lor.
Lupii sunt feriți prin lege, deoarece ajută la prevenirea răspândirii bolilor, cum ar fi pesta porcină africană. De asemenea, absența lor poate duce la o creștere necontrolată a ierbivorelor. În Europa trăiesc aproximativ 17.000 de lupi în 28 de țări.