Life

Locul din România care te va lăsa fără cuvinte. Este singurul sat rotund din țara noastră

Un loc unic în România. Te va lăsa fără cuvinte prin frumusețea și structura lui. Este singurul sat rotund din țară. Trebuie să-l vizitezi.
10.08.2023 | 14:31
Locul din Romania care te va lasa fara cuvinte Este singurul sat rotund din tara noastra
Satul are doar 124 de locuitori. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

România are multe locuri frumoase, care oricând pot concura cu alte locuri fascinante din lume. Peisajele unice pe care le avem îi impresionează mai ales pe turiștii de peste hotare, care nu de puține ori au subliniat că ne lipsește încă promovarea. În partea vestică a țării se găsește o altă zonă mirifică, un sat rotund, declarat monument istoric.

Singurul sat rotund din România. Este considerat monument istoric

Satul, singurul circular din România, se află în regiunea Banatului și se numește Charlottenburg. Este populat doar de 124 de persoane, care în fiecare zi își bucură privirea cu un peisaj pitoresc. Charlottenburg este situat la o oră distanță de Timișoara.

ADVERTISEMENT

I se mai spune și ”Șarlota” sau ”Barița” și se învecinează cu o altă localitate faimoasă, Rimetea Mică. Potrivit documentelor istorice, Charlottenburg a apărut după ce 32 de familii, mai exact 171 de persoane, din nordul Italiei și din nordul Germaniei, au imigrat în Banat.

Ideea construirii unui sat circular i-a venit fostului președinte al administrației Banatului, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen. Scopul său a fost să-și protejeze moșiile de animalele sălbatice. Averea sa consta într-o fântână și o plantație de duzi.

ADVERTISEMENT

O populație de cerbi impresionantă se găsește în Charlottenburg

Fiecare casă din sat, șvăbească, s-a ridicat la aceeași înălțime, iar lângă ele se pot vizita obiective turistice, precum: biserica romano-catolică, parcul de vânătoare din Șarlota, populat cu cerbi din Austria, Germania sau Boemia. De mai bine de un secol activitatea acestui sat este neîntreruptă.

O bună perioadă, Charlottenburg s-a aflat sub posesia Casei Regale a României, dar între timp a fost preluat de Ocolul Silvic Timișoara. Un alt aspect care este menționat în arhive este faptul că în 1890, contele Siegfried Graf von Wimpffen a decis să construiască o casă de vânătoare în sat.

ADVERTISEMENT

Pasionat de vânătoare, mai ales a cerbilor, el a transformat pădurea din vecinătatea Charlottenburg-ului într-un parc de vânat și a adus cerbi din Boemia. Odată cu terminarea Primului Război Mondial, în 1918, proprietățile contelui trec sub conducerea statului.

Odată ce proprietățile contelui Siegfried Graf von Wimpffen au fost luat de stat, atunci a fost momentul când parcul a devenit rezervație naturală a Casei Regale a României. Mai târziu, Ministerul Culturii și Cultelor l-a declarat monument istoric.

ADVERTISEMENT

Dacă v-am stârnit curiozitatea, aflați că puteți ajunge aici cu mașina și trebuie să vă înarmați cu puțină răbdare până la destinație, dacă vă deplasați din zone îndepărtate de această parte a Banatului. Locului este ideal și pentru un picnic, așa că nu ezitați să vă luați ”ustensilele” necesare.

ADVERTISEMENT