Locul din România care va suferi, în viitor, o schimbare dramatică. În timp, “Sahara românească” se va forma aici. Temperaturile ridicate au avut un impact major asupra recoltelor.
Europa de Est are de suferit din cauza unor “condiţii de secetă persistente şi recurente”, după cum arată ultimele date de la European Drought Observatory (EDO). Situația s-a agravat în iulie, în special în România și în partea de Sud a Ungariei, potrivit unui reportaj AFP.
În exploatația sa din sud-estul României, agricultoarea Iulia Blagu a observat efectele secetei. Floarea-soarelui arsă, frunzele scorojite și porumbul prăjit au fost provocate de temperaturile extreme.
Aceasta a venit, acum cinci ani, de la București pentru a prelua, de la tatăl ei, cele 300 de hectare din comuna Urziceni. Știa, însă, că se va avea probleme cu recolta din cauza secetei, lucru care s-a și întâmplat.
Agricultoarea a fost nevoită, pentru prima dată, să se împrumute pentru a putea plăti salariile oamenilor. Este “tot mai probabil” ca anul 2024 să fie cel mai cald care a fost înregistrat până acum, potrivit Observatorului european Copernicus.
Sudul țării este cel mai afectat. Acolo se află o vastă întindere de nisip, care are aproximativ 100.000 de hectare, aproape de Dunăre, ce formează frontiera naturală cu Bulgaria.
Aceasta este numită o “Sahara românească” și continuă să crească din cauza încălzirii globale. În fiecare an, România pierde 1.000 de hectare de terenuri cultivabile, după cum a calculat Ministerul Mediului.
De altfel, ministerul se teme de o “deşertificare totală” a sudului României, lucru care s-ar putea întâmpla în 50 de ani.
Din anul 1959, a fost instalat un centru de cercetare, pentru a putea încerca să “fructifice nisipurile” și, totodată, să furnizeze agricultorilor expertiză și semințe. Odată cu încălzirea globală, acest rol a devenit esențial.
“Schimbările climatice ne împing să experimentăm noi varietăţi, pe care nu ni le-am fi imaginat niciodată posibile acum ceva timp”, a declarat reprezentanta Aurelia Diaconu, notează news.ro.
Unele persoane se simt “la mila lui Dumnezeu” din cauza recordurilor de căldură. Acestea chiar au cerut ajutorul preoților pentru a le binecuvânta câmpurile, sperând că va veni ploaia.
De asemenea, unii sapă în sol pentru a putea găsi surse de apă. Cu toate acestea, “nu iese nimic, clima s-a schimbat în mod clar”, după cum a spus Marian Florea, un muncitor în construcţii.
Pe parcursul unui an, apa unui loc din apropiere a scăzut în mod drastic. Mai mult, aceasta s-ar putea “termina în această toamnă”, după cum a spus un bărbat în vârstă de 53 de ani.
În acest context, agricultorii sunt nevoiți să se adapteze. De exemplu, Iulia Blagu nu se mai bazează pe porumb. Acesta aducea profituri mari până acum, dar va miza pe plante mai adaptate la căldură mare, precum sorgul. În viitor ar putea cultiva coriandru sau năut.