România este caracterizată drept o țară cu locuri spectaculoase, unele fiind ideale pentru a fi puse în ramă. Însă, sunt și destinații de care trebuie să te ferești, în care oamenii trăiesc foarte puțin spre deosebire de majoritatea populației. Care este media de vârstă aici?
Zona, de altfel, este printre cele mai vizitate din România și se află în regiunea Dobrogei. Atracția turistică o reprezintă peisajele mirifice și fauna diversificată. Accesul aici, însă, nu se poate face pe cale terestră, ci doar maritim. Pe mare sau pe Dunăre.
Cu un total de 201,462 de locuitori, se spune că în județul Tulcea speranța de viață este cea mai mică din România. Subiectul a devenit unul de interes pentru oamenii de știință, care în urma unor cercetări au constatat că responsabile de situație sunt condițiile de trai.
Deși natura este de-a dreptul spectaculoasă în județ, prin prezența Dunării, a întâlnirii fluviului cu Marea Neagră, prin peștele proaspăt pe care îl pot pescui și prin diferitele specii de animale care există în Deltă, tulcenii nu trăiesc bine.
Județul Tulcea este unul dintre cele mai sărace din țară. Accesul la serviciile medicale este destul de dificil, igiena lasă de dorit de multe ori și nici condițiile de locuit nu sunt unele excepționale. Institutul Național de Statistică (INS) confirmă situația.
Sociologul Sebastian Fitzeck a precizat într-un interviu pentru Antena 3 CNN că și stilul de viață al tulcenilor nu este unul sănătos, în general, încât să trăiască mai mult. Mulți dintre ei tind să consume alcool și dezvoltă boli foarte severe.
”Primul factor este cel economic. Tulcea este unul dintre cele mai sărace județe din România, sărăcia fiind colerată și cu accesul redus la serviciile medicale, cu igiena precară și condiții de locuit inadecvate. Să nu uităm, de asemenea, și de anumite obiceiuri care afectează sănătatea, precum consumul de alcool”, a detaliat sociologul.
Al doilea motiv al speranței reduse de viață este migrația tinerilor din județul Tulcea. Aceștia își abandonează locul natal în favoarea unui loc de muncă de peste hotare, unde reușesc să aibă o situație financiară mai bună. Totodată, și gradul de poluare afectează locuitorii. Combinatul de aluminiu din zonă afectează mult sănătatea tulcenilor.
”Al doilea factor este migrația tinerilor, care, în județul Tulcea, are o rată foarte ridicată. Tinerii părăsesc județul, rămânând o populație mai îmbătrânită. Este vorba și despre stilul sănătos sau nesănătos de viață, dar și despre poluare. Combinatul de aluminiu de la Tulcea este un factor major de poluare, care afectează direct sănătatea populației”, a mai explicat sociologul Sebastian Fitzeck