News

Locul din România în care cresc algele ulva. Sunt considerate hrana viitorului

Algele ulva, considerate hrana viitorului, cresc într-un loc superb din România. Cercetătorii străini au venit să le studieze.
11.05.2024 | 17:53
Locul din Romania in care cresc algele ulva Sunt considerate hrana viitorului
Algele ulva, considerate hrana viitorului, cresc într-un lac din România. Cercetătorii străini au venit să le studieze. Sursa foto: MSNews.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este locul din România unde cresc algele ulva, considerate hrana viitorului. Cercetători din mai multe ţări sunt intrigaţi de aceste alge și au venit să le studieze amănunțit.

Algele ulva, considerate hrana viitorului, cresc într-un lac din România. Cercetătorii străini au venit să le studieze

În Sovata, județul Mureș, se află Lacul Ursu, numit și ”Marea Moartă a Europei”. Acesta are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, aspect care îl face unic în lume.

ADVERTISEMENT

În prezent, același lac din centrul țării îi mai uimește pe cercetători cu un lucru. În apele sale cresc algele ulva. Despre ele, voci din domeniul științei spun că pot reprezenta o hrană a viitorului.

Aceste alge fac obiectul unei ample cercetări internaţionale, pentru a se studia posibilitatea creşterii acestora într-un mediu artificial. Ele ar putea fi ”unele dintre mâncărurile viitorului”, a afirmat biofizicianul Peter Hantz.

ADVERTISEMENT

Acest tip de alge se află la 3,5 metri adâncime în lac. Vorbim de locul în care se formează ”hrana viitorului”. Cercetători din România alături de experţi din Ungaria, Germania şi Statele Unite vor să vadă cum ar putea să crească artificial plantele-minune.

”Aceste alge cresc foarte, foarte rapid şi sunt considerate unul dintre nutrienţii viitorului. Ulvele au nevoie de nişte bacterii care să crească corect, care produc un hormon numit taluzin.

ADVERTISEMENT

Am măsurat concentraţia de taluzin în apa lacului Ursu şi deja suntem aproape să putem face un model matematic care ne-ar ajuta şi pentru cultivarea ulvelor, declară Peter Hantz, cercetător, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

De ce sunt atât de valoroase aceste alge? Se pare că în acestea, în special în cele de apă sărată, se găsesc foarte multe elemente nutritive. Vorbim de aminoacizii esențiali, cam tot ceea ce se găsesc în substanțele de origine vegetală, explică doctor inginer Liviu Todoran, specialist în alimentație.

Unde se mai găsesc aceste alge ulva în România

Algele ulva sunt prezente și în alte lacuri din România. Ele mai cresc într-un lac sărat din Transilvania, Lacul fără fund sau Lacul Tarzan, lângă Turda, dezvăluie același Peter Hantz.

Dezvoltarea acestei alge necesită prezenţa unor bacterii care produc un hormon vegetal şi fără acestea, ea nu poate să se dezvolte într-un mod corect. Urmărim concentraţia hormonului taluzin în tot cursul anului şi urmărim totodată cantitatea de algă care este totdeauna prezentă într-un lac, dar în lunile aprilie, mai şi iunie sunt prezente într-o cantitate mult mai mare.

Aceste cercetări pot să fie foarte utile pentru creşterea algelor în mediul artificial, deci experienţele pe care le adunăm de aici, de la Lacul Ursu, vor fi foarte interesante şi au declanşat un interes internaţional foarte mare pentru creşterea acestor alge”, a adăugat cercetătorul.