La Muzeul de Științe ale Naturii din Arad vizitatorii pot găsi, în următoarele luni, o expoziție în care sunt prezentate leacuri dacice și plante folosite de strămoși pentru anumite tratamente. Sunt puse în scenă și demonstrații.
Leacuri dacice, plante folosite din bătrâni și reprezentanții privind practica farmaceutică din ultimii ani, asta vor găsi cei care ajung la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad în următoarele luni.
La Complexul Muzeal Arad există un ierbar de 5000 de plante, o parte dintre acestea fiind adunate în expoziția „Plante de leac din colecția muzeului” care va fi deschisă până pe 7 mai.
În cadrul atelierului „Farmacia dacică” președintele asociației din Arad și farmacistul Sorin Cosma, îmbrăcat într-o ținută dacică, le explică vizitatorilor modul în care oamenii se tratau în urmă cu 2000 de ani.
Astfel, copiii care au ajuns aici au fost surprinși să descopere dacii își tratau rănile cu untură de urs combinată cu propolis și plante specifice, unele folosite chiar și în zilele noastre.
„Dacii foloseau foarte mult plantele, erau studiate de preoți. Erau studii făcute și pe vremea aceea, dar din păcate nu au ajuns până la noi. Rețetele erau transmise prin cântece, sub formă de cântec rămâneau din tată în fiu, din mamă în fiică sau din preot în ucenic”, a dezvăluit Sorin Cosma, conform Agerpres.
Camelia Patko a subliniat recunoașterea internațională de care România se bucură atunci când vine vorba despre diversitate și frumusețea floristică. „Avem o floră foarte bogată, avem peste 3.600 de specii verificate până în prezent. O parte dintre speciile floristice, pe lângă rolul lor în ecosisteme, au și diverse proprietăți terapeutice.
Unele dintre ele au fost folosite încă de pe vremea dacilor, pentru tratarea unor afecțiuni. Plantele medicinale au constituit o preocupare importantă a omului pe parcursul dezvoltării sale. În căutarea celor necesare traiului, acesta a observat că anumite plante alinau durerea, favorizau cicatrizarea rănilor, iar altele vindecau unele boli’, a declarat muzeograful.
De asemenea, reprezentanții muzeului sunt încrezători că atelierul dedicat farmaciei, în care sunt prezentate leacuri dacice, va deveni unul dintre punctele de atracție ale expoziției. „Ne dorim ca cei mici să cunoască preocupările strămoşilor noştri, inclusiv preocupările lor legate de sănătate. În perioada dacică, se căutau plantele care să asigure sănătatea oamenilor și în primul rând a războinicilor”, a spus Sorin Cosma.