Fără doar și poate, pretențiile românilor în ceea ce privește locul de muncă au crescut. Din ce în ce mai mulți români caută un loc de muncă stabil și un venit pe măsură. Însă, în România, există o localitate în care aproape că nu muncește nimeni. Unde se mai află, mai exact și cum este posibil așa ceva.
România este țara contrastelor. Piața muncii fluctuează mereu și aproape că este din ce în ce mai greu ca românii să găsească un loc de muncă bine plătit. Salariul trebuie să țină pasul cu cheltuielile, iar asta este destul de dificil, mai ales în marile orașe.
Însă, în România, există o localitate unde conceptul de muncă nu prea este popular în rândul localnicilor. Aici, mai mult de trei sferturi din populație nu muncește. Întrebarea care se pune este cum reușesc oamenii de aici să ducă o viață normală, lipsită de griji.
Botoșani este județul asistaților sociali. Aici, munca a devenit istorie, iar asta din cauza faptului că majoritatea populației este formată din copii, bătrâni și persoane cu handicap. Însă, o treime din locuitorii din Botoșani sunt apți de muncă, doar că preferă să beneficieze de ajutor social.
Botoșaniul este un județ care are un mare potențial, mai ales în zona agricolă. Aici, economia ar putea înflori dacă s-ar exploata la maxim potențialul turistic, piscicol sau industrial. Însă, toți angajatorii din Botoșani se plâng de același lucru. Și anume, că nu are cine să muncească.
Pentru a ocupa locurile de muncă disponibile în Botoșani, firmele și angajatorii de aici apelează la muncitorii de origine asiatică. Aceștia sunt dispuși să muncească chiar și în condiții mai vitrege și se mulțumesc cu orice salariu.
Din păcate, viitorul Botoșaniului arată la fel de sumbru ca prezentul. Tinerii care erau apți de muncă deja au plecat către orașe pentru a-și face un viitor mai bun. Nimeni nu mai revine în localitatea natală, astfel că populația rămasă este cea inaptă de muncă.
Potrivit statisticilor prezentate de adevarul.ro, în județul Botoșani sunt 380.000 de locuitori. Dintre aceștia, puțin peste 100.000 reprezintă populația aptă de muncă. Din păcate, dintre cei 100.000, aproape jumătate de populație nu are loc de muncă.
Botoșănenii nu încearcă să participe la niciun concurs care le-ar putea oferi un loc de muncă. Nimeni dintre cei apți de muncă nu vrea să depună dosar de șomaj sau să încerce să se angajeze în județ. Tocmai de aceea, doar o treime din populație contribuie la bugetul de stat.
Și, totuși, cei care nu au un loc de muncă se descurcă cu ajutorul diverselor forme financiare pe care le primesc din partea statului. Fie că vorbim de alocații, în cazul copiilor sau de ajutoare sociale în cazul adulților, toți se descurcă așa cum știu mai bine.