Masa Tâlharilor este o formațiune bizară, dar care poate fi admirată de oricine. Există o mulțime de legende legate de acest loc din România, iar unele dintre ele spun că acolo s-ar ascunde o comoară uriașă.
România are o mulțime de locuri spectaculoase încărcate cu povești și nu numai. Oricine ajunge în țara noastră are de unde alege. Cei care vor să admire marea pot merge pe litoralul românesc.
De cealaltă parte, iubitorii de sporturi de iarnă pot ajunge în zonele montane. Avem de asemenea și stațiuni cu ape minerale, perfect pentru pensionari, dar și pentru cei care își doresc să se relaxeze sau să facă tratamente.
Iubitorii de aventură însă, dar și curioșii pot să găsească și ei locuri inedite la noi în țară. Exemplu este acest loc din România unde se găsește și Masa Tâlharilor. Este vorba despre o formațiune stâncoasă care e situată la o înălțime de câteva sute de metri în pădurile Coșule.
Iar locul are și o legendă. Mai exact, localnicii spun că acesta ar fi blestemat, având în vedere că în trecut aici se adunau vechii bandiți de codru. Unde se află mai exact însă Masa Tâlharilor? În comuna Coșula, în pădurile de pe coamele Holmului, la peste 564 de metri înălțime.
Cum poți ajunge aici? Există două rute. Cea directă pornește din municipiul Botoșani, cotind către Coșula. În zonă există niște ghizi locali care te pot conduce prin pădure. Mai există de asemenea și o altă rută care străbate drumul mănăstirilor, din Vorona-Oneaga-Coșula.
Cum arată Masa Tâlharilor? Deși poate mulți se așteptau să vadă o masă, adevărul este că în realitate vorbim despre o formațiune de mari dimensiuni, parcă prăvălită într-o râpă. Iar locul este unul de-a dreptul spectaculos.
Pădurea oferă și ea un cadru de poveste. Printre fereastra creată de arbori se pot vedea chiar și drumurile ce leagă Hârlăul de Botoșani. Totodată, în jur există o natură sălbatică pitorească. Care este însă legenda locului?
„Se spune că au fost oamenii care au trăit demult prin pădurile astea au pus aceste pietre mari, Dumnezeu ştie cum, ca să se roage. Alţii spun că le-au pus uriaşii. În anul 2000, s-a dus la vale pământul şi pietrele s-au prăbuşit. Două bucăţi din piatră au căzut la vale. Bătrânii nu vin aici. Nici nu vorbesc de locul ăsta“, a dezvăluit un localnic, conform Adevărul.
Chiar și așa, nu multă lume vrea să ajungă aici. Pentru că locul e considerat ca fiind unul de sacrificiu al popoarelor vechi, persoanele superstițioase preferă să îl evite. Totodată, cei care au ajuns în zonă povestesc că auzeau la un moment dat și urete disperate.
Mai există însă o legendă legată și de o comoară. Mai exact, conform localnicilor, bandiții ar fi îngropat în jurul Mesei Tâlharilor câteva comori, precum aur, dar și alte bijuterii. Iar la un moment dat o parte dintre acestea ar fi fost și găsite.
„A fost o nebunie cu aurul haiducilor. Sunt oameni care prin anii ’30 s-au apucat să caute comorile. Bătrânii spun că s-au găsit butoaie cu aur în pământ. Au luat boi să le tragă afară, dar se rupeau lanţurile şi au murit şi boii. Au venit preoţi şi degeaba, nu au putut birui demonul. Aurul a rămas în pământ“, a mai povestit un localnic.