Locul din România unde, în trecut, aveau loc ritualuri satanice. Este situat la aproape 1000 de metri altitudine, iar turiștii sunt fascinați de pesiaj, chiar dacă nu cunosc istoria. O echipă de arheologi lucrează pentru a desluși misterul.
În Munții Apuseni, la aproape 1000 de metri altitudine, pe un deal din apropierea Cheilor Râmețului, a fost găsit un cimitir preistoric. Aici erau îngropați oamenii în urmă cu 5000 de ani, în epoca bronzului.
Anual, pe timp de vară, arheologii se întorc aici pentru a cerceta și a scoate rămășițele umane la suprafață. Primele cercetări au avut loc în 2016, în cadrul proiectului MARBAL (Mortuary Archaeology of the Ramet Bronze Age Landscape – Arheologia mortuară în epoca bronzului în arealul Râmeţ.
Acesta a fost desfășurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie). Cercetările constau atât în arheologice, investigaţii geofizice, dar și pe analize de laborator.
De asemenea, sunt efectuate și analize ADN, radiocarbon, izotopi de stronţiu și oxigen. Prin intermediul acestora, se află mai multe informații despre oamenii care au fost îngropați în cimitirul preistoric de la Râmeț.
„Movila funerară cercetată are două orizonturi de utilizare, unul, cel mai vechi, cu morminte de înhumaţie datând de la începutul epocii bronzului, iar a doua, cu morminte de incineraţie, urne sau gropi cu oase calcinate, vase sparte ritualic şi bulgări de calcar, datând de la mijlocul epocii bronzului, cultura Wietenberg, o cultură caracteristică Transilvaniei (2200 – 1600 î.Hr.)”, a declarat Horia Ciugudean, coordonatorul proiectului, conform libertatea.ro.
În campania de anul acesta, au fost descoperite cinci morminte în zona denumită de localnici „Gugu”. În acestea au fost găsite rămășițele a șase schelete umane. Dar, de departe, cea mai spectaculoasă descoperire este cea a unui loc de veci în care a fost îngropat un adolescent, dar și un lup sau o vulpe.
Cercetările viitoare vor demonstra despre ce animal este, de fapt, vorba. Alături de ei a mai fost descoperit și un capăt de suliță, ceea ce demonstrează că tânărul era vânător.
De asemenea, în anul 2023, s-a aflat despre faptul că în acest loc se practicau ritualuri funerare deosebite. Unele presupuneau și excarnaţia parţială sau totală după moartea individului. Membrele erau legate la depunerea în mormânt.