Life

Locul din România pe care nu te-ai gândit să-l vizitezi. Imperiul Roman a transformat radical acest colț de țară

În România există un loc pe care nu te-ai gândit să-l vizitezi până acum. Imperiul Roman a contribuit la transformarea radicală a acestui colț de țară.
26.08.2022 | 07:47
Locul din Romania pe care nu teai gandit sal vizitezi Imperiul Roman a transformat radical acest colt de tara
Ulpia Traiana Sarmizegetusa, locul din țară, simbol al ocupației romanilor. Sursa foto: descopera.ro
ADVERTISEMENT

În municipiul Hunedoara s-au păstrat cele mai prețioase vestigii ale așezărilor din epoca romană. În aproape toate orașele, comunele/satele din zonă se găsesc elemente specifice vremii.

Locul plin de istorie din Țara Hațegului pe care nu l-ai vizitat până acum

În Țara Hațegului există cele mai vechi monumente din epoca romană. Aici se află Sarmizegetusa, situată în partea de vest, la aproape 8 km de ”Porțile de Fier ale Transilvaniei”.

ADVERTISEMENT

În antichitate a apărut aici capitala provinciei Dacia, ”Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, construită de romani, cu ziduri de o lungime de 500 x 600 m  600 m.

În afara zidurilor, romanii au ridicat monumente publice, case particulare și au făcut și morminte. Toate acestea, pe o suprafață de 60-80 ha.

ADVERTISEMENT

Teritoriul de la ”Porțile de Fier ale Transilvaniei” a fost ocupat de romani în jurul anului 101. Conform atestărilor istorice, împăratul Traian și-a luat cu el o armată impresionantă, a traversat Dunărea și a asediat cetățile dacice din munții Șureanu.

Împăratul Traian i-a învins pe daci la Tapae ( trecătoarea dintre Banat și Transilvania) și apoi s-a orientat către Sarmizegetusa Regia. Nu i-a luat mult până să devasteze fortificațiile din jurul reședinței regale a lui Decebal.

ADVERTISEMENT

Ruinele capitalei provinciei Dacia se întind în prezent pe o suprafață de peste 30 de hectare la poalele Retezatului și ale Munților Poiana Ruscăi.

Peste 20.000 de oameni au locuit în ”Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”

În fostul oraș cosmopolit locuiau peste 20.000 de oameni în clădiri și palata impozante. Aceștia aveau și temple închinate zeităților romane, dar și un amfiteatru în care puteau pătrunde mai mult de 5.000 de spectatori.

ADVERTISEMENT

De asemenea, orașul fondat de împăratul Traian mai avea și un ”territorium”, zonă care se situa de la ”Ampelum” (Zlatna) în Munții Apuseni, până la ”Dierna” (port la Dunăre). Ea semnifica faptul că oamenii de afaceri din metropolă aveau control asupra comerțului de la Dunăre, agriculturii din valea Mureșului și profiturile din minele de aur din Munții Apuseni.

Odată cu trecerea anilor, oamenii de știință au făcut cercetări printre ruine și au găsit mai multe obiecte de valoare. Acestea au fost conservate și expuse în muzee pentru vizitatori. Totodată, se găsesc monumente în afara zidurilor de incintă ale orașului, dar și între..

În anul 2013, publicația internațională The Guardian a încadrat Ulpia Traiana Sarmizegetusa printre cele mai frumoase locuri de vizitat, din România. Topul a fost realizat în urma opiniilor cititorilor britanici, potrivit stirileprotv.ro

ADVERTISEMENT