Life

Locul din România pe care trebuie să îl vezi neapărat. Are o istorie impresionantă

Dacă plănuiești o vacanță în România, atunci trebuie neapărat să ajungi în acest loc. Are o istorie impresionantă, iar priveliștea te lasă fără cuvinte.
28.03.2023 | 17:47
Locul din Romania pe care trebuie sa il vezi neaparat Are o istorie impresionanta
Locul din România pe care trebuie să îl vizitezi măcar odată. Sursă foto: m.ebihoreanul.ro, Mapio.net / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România există o mulțime de locuri spectaculoase. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu de existența lor. Cea mai clară dovadă este chiar o peșteră din Munții Apuseni. Aceasta este considerată ca fiind una dintre cele mai spectaculoase din întreaga țară.

Cea mai spectaculoasă peșteră din România

Vorbim despre o peșteră care este situată pe Valea Sighiștelului la doar cinci kilometri amonte de localitatea cu același nume din Crișana, județul Bihor. De asemenea, această peșteră se află la 560 de metri altitudine, mai exact la 120 de metri amonte de Peștera Măgura.

ADVERTISEMENT

Cum ajungi la cea mai spectaculoasă peșteră din România? Un drum simplu este cel județean din municipiul Beiuș la Sighiștel. Mai apoi, pe valea Sighiștelului în amonte, se vor urca alți 5 kilometri pe poteca din partea dreaptă a văii. Și iată că așa ai ajuns la Peștera Coliboaia.

Cum arată peștera din România și de ce este atât de spectaculoasă? În primul rând, intrarea ei este una triunghiulară. Mai mult de atât, aceasta se află la baza unui perete stâncos și are o înălțime de aproape doi metri. Iar odată ce ai intrat în ea, vei rămâne surprins.

ADVERTISEMENT

Cum arată Peștera Coliboaia din România

În primă fază există galeria, care ajunge la râul subteran și ce străbate întreaga peșteră. Cea mai importantă zonă din Peștera Coliboaia este ultima treime. Aici, cei care ajung vor vedea pereți împodibiți de scurgeri parietale. De asemenea, atât podeaua cât și tavanul sunt împodobite cu stalactite și stalagmite.

În total, Peștera Coliboaia din România are 750 de metri. Iar pentru că este o peșteră activă, există mai multe puncte dificile pe traseu. Astfel, pentru a o străbate în totalitate, este nevoie de echipament speologic. Iar surpriza vine de abia la final pentru că în această peșteră se găsesc și niște desene vechi de peste 30.000 de ani.

ADVERTISEMENT

În anul 2010, picturile au fost descoperite de mai mulți speologi străini. După o analiză riguroasă a autenticității lor, s-a ajuns la concluzia că acestea aparțin din perioada artei parietale, Gravettian sau Aurignacian și au deci 23.000 și 35.000 de ani vechime.

Picturi mai vechi de 30.000 de ani, descoperite în peșteră

Picturile reprezintă animale, printre care o felină, un cal, un bizon, dar și unul sau două capete de urs. De asemenea, unele picturi ilustrează doi rinoceri. Tot în această zonă din Peștera Coliboaia se mai găsesc și câteva gravuri, iar pe sol sunt răspândite oase de urs.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat că urșii au stat și ei în această peșteră și au zgâriat pereții, inclusiv picturile. În acest mod, a fost confirmată și autenticitatea lor după cum spunea o echipă formată din doi speologi. Marcel Meyssonnier și Valérie Plichon, alături de paleontologul specializat pe ursul de peștera, Michel Philippe și un preistoric, dar și alți doi specialiști în artă de peștera au ajuns în România în 2010.

Aflați la peșteră, aceștia au reușit să confirme autenticitatea picturilor. Iar acel moment a fost unic. Mai exact, a fost pentru prima dată când în Europa Centrală a fost atestată artă parietală atât de veche. Și cu atât mai mult, aceasta se regăsește fix în România. Iar țara noastră mai are și alte peșteri cu care poate să se mândrească. 

ADVERTISEMENT