Life

Locul din România unde a apărut o floare rară. E pe cale de dispariție și rezistă aproximativ o săptămână

O floare rară poate fi admirată în România. A apărut recent și rezistă aproximativ o săptămână. Planta e pe cale de dispariție.
04.04.2025 | 19:25
Locul din Romania unde a aparut o floare rara E pe cale de disparitie si rezista aproximativ o saptamana
O floare rară a apărut într-un loc din România. Sursa foto: Freepik/wirestock
ADVERTISEMENT

O floare rară a apărut recent într-un loc din România. Este o plantă pe cale de dispariție, protejată prin lege, iar amenzile sunt mari pentru cei care o rup. Floarea rezistă aproximativ o săptămână.

Unde a apărut o floare rară în România. Planta rezistă aproximativ o săptămână

În Lunca Timișului a apărut o floare rară, care înflorește numai în această perioadă din an. Floarea rezistă aproximativ o săptămână și este protejată de lege. Este vorba despre laleaua pestriță. Imaginile au fost postate de Romsilva pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

“Laleaua pestriță este în floare în mai multe locuri din țară, și azi vă prezentăm câteva imagini dintr-o pădure administrată de Ocolul Silvic Lunca Timișului. Este momentul să reamintim că această floare rară și de o frumusețe deosebită️ este protejată de lege”, au precizat cei de la Romsilva.

Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris) înflorește în luna aprilie sau mari. Floarea poate ajunge la o înălțime de 40 de centimetri și crește în zonele ierboase, în luncile râurilor, la altitudini care nu sunt mai mari de 800 de metri.

ADVERTISEMENT

Planta este din familia liliaceelor și e foarte rară. Are mai multe culori, iar petalele acesteia sunt “pătate”. Floarea se distinge prin motivul cadrilat, în nuanțe de roșu spre purpuriu.

Este o plantă care înflorește o singură dată. Durata de viață este de aproximativ o săptămână. Laleaua pestriță e declarată monument al naturii, iar specialiștii de la Romsilva o monitorizează în permanență.

ADVERTISEMENT

Această floare apare în special în zonele umede din județele Bistrița-Năsăud, Gorj, Timiș, Clu, Brașov, Botoșani, Suceava și Vaslui. Cei care rup plantele ocrotite prin lege se pot alege cu amenzi uriașe, cuprinse între 3.000 și 7.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Despre laleaua pestriță se știe că se mai găsește extinsă în Europa și în Asia. Cu toate că are un aspect delicat și frumos, în același timp, planta nu are un miros prea plăcut, fiind foarte asemănător cu cel al blănii de animal ude.

Există și flori albe, asemănătoare cu cele normale. În cazul acestora, forma și felul în care stau pe tulpină sunt la fel ca în cazul lalelei pestrițe. Culorile verde – galben, cu picățele albe, sunt cele mai rare lalele pestrițe.

O altă curiozitate despre această plantă este dată de bulbii acesteia, care sunt otrăvitori, notează libertatea.ro. Lalele pestrițe sunt plante rezistente, chiar dacă par firave.