În ultimele zile înainte de Paște, într-o zonă din România a explodat vânzarea cărnii de miel. Cetățenii s-au înghesuit la ușile comercianților pentru a-și face provizii privind masa de sărbători.
Este mare forfotă în aceste zile în marile piețe și magazine din țară. Românii se înghesuie de la primele ore ale dimineții pentru a-și completa lista de achiziții cu tradiționala carne de miel.
Fără îndoială, agitația cea mai mare este în Capitală, precum și în zonele cu tradiții în ceea ce privește creșterea oilor. Vorbim aici de provinciile istorice Transilvania și Banat.
În ultimii ani, conform datelor ultimului Recensământ agricol, harta oieritului românesc s-a schimbat radical. Astfel, județul Timiș a surclasat zona Sibiului, devenind lider național cu 600.000 de capete de ovine, față de 548.000 în Sibiu. Un rol decisiv în această schimbare l-au jucat oierii sibieni, care s-au stabilit în Banat, aducând cu ei experiența și tradițiile păstorești.
În 2025, apropierea sărbătorilor pascale ortodoxe și catolice a dus la o cerere explozivă de carne de miel în zona Banatului. Mihaela Popescu Gagea, descendentă a unei familii de ciobani din Jina Sibiului, a dezvoltat în localitatea Clopodia o fermă de oi și un abator la Liebling. Sunt procesați aici zeci de mii de miei.
De notat că, în 2025, cererea de miei a fost uriașă inclusiv din diaspora. Ferma și abatorul familiei Popescu Gagea din Banat funcționează după standarde europene stricte. Are o capacitate de procesare de 30.000 de tone pe zi.
Produsele ajung direct pe mesele consumatorilor, dar și în restaurante și magazine din România și Europa. Acum, înainte de sărbători, cererea a fost uriașă. ”Interesul este foarte ridicat. Vindem și procesăm circa 50.000 de miei, în funcție de comenzi”, a declarat pentru Agerpres Mihaela Popescu Gagea.
”Consumăm carne de miel cu dragoste, mai ales de sărbători. Dorim să transmitem și clienților noștri același gust autentic și aceeași emoție”, a mai transmis Mihaela Popescu Gagea.