Una din atracțiile din Munții Bucegi este cascada Șapte izvoare, despre care se spune că este elixirul vieții, fiind una din cele mai pure ape din lume. Legendele spun că însuși Zamolxe a băut apă din acest loc.
În Munții Bucegi, la 1.300 de metri altitudine, se află o zonă fermecătoare, unde se spune că cei care ajung aici pot găsi elixirul vieții. Situată între Lacurile Bolboci și Scropoasa se află cascada Șapte izvoare, alimentată de un lac subteran care nu ar fi secat niciodată vreme de două mii de ani. Apa, de o puritate nemaivăzută, ar fi potolit setea însuși zeului dac Zamolxe.
Încă din 1927, primele teste microbiologice atestau puritatea apei de aici. Ulterior, o serie de teste au fost effectuate în 1930 și în 1935, apoi în 1981 și în 1989. Limpezimea și puritatea apei l-ar fi determinat și pe Nicolae Ceaușescu să restricționeze accesul în zonă, când a aflat că la Șapte izvoare se află cea mai pură apă din România.
„A fost informat că această sursă de apă este cunoscută de peste 2.000 de ani şi că se găseşte în zona iniţiatică a dacilor, în Masivul Bucegi, că scrierile vechi pomenesc despre o apă din care a băut Zamolxe înainte de a deveni zeu şi că există un simbol al celor şapte izvoare pe scuturile dacice redate pe Columna lui Traian.
Lui Ceauşescu i-a sunat bine mai ales faptul că acolo s-ar afla zona nemuririi, adică un punct energetic pozitiv. Dosarele de la Şapte Izvoare au fost redeschise după ‘90, iar testele recente au arătat ca informaţiile lui Ceauşescu nu erau chiar departe de realitate”, potrivit lui Ion Olteanu, un cercetător care a studiat zona, scrie B1TV.
Specialiști precum medicul Grigore Marinescu și geologul Gheorge Murgeanu subliniau puritatea apei de la Șapte izvoare, lipsită de nitrați sau nitriți. Mostre de apă de aici au fost trimise și în Franța și Germania, studiile atestând că apa este fără bacterii, ceea ce, potrivit specialiștilor, este un fenomen rar.
Apa limpede care izvorăște din muntea fost subiectul a multe legend. Unii au atribuit puritatea apei unui zăcământ de argint aflat sub pânza freatică, alții afirmă că ar fi vorba de un câmp magnetic.
„Informațiile desecretizate de curând, indică faptul că încă de pe timpul lui Ceaușescu, siguranța natională avea indicii despre aceste izvoare tămăduitoare, izvoare ce au fost analizate încă din primavăra anului 1935, atunci cand mediile academice, spre surprinderea a multor servicii, au adus rezultate incredibile.
Surprinzător este faptul că, după o multitudine de analize efectuate cu privire la chimia apei, cercetătorii au ajuns la concluzia că această apă nu prezintă forme nocive, poluante, adică n-a fost gasită nicio bacterie care să poată influența (chimic negativ) valoarea 0 pozitiv a acesteia. Mai mult, atât experții in chimie-fizică cât și geofizicienii au mărturisit că ceva nu este în regulă cu această apă, al cărei debit este de aproximativ câteva sute de litri pe secundă, întrucât nu s-a detectat nicio formă de azotați sau azotiți, cei din urmã clasificand-o fără rezerve, una dintre cele mai pure ape potabile de pe Terra”, potrivit Renașterea.
Faima apei de la Șapte izvoare a făcut-o să fie atât de căutată încât localnicii o îmbuteliază și o vând turiștilor, ba chiar „exilirul vieții” ajunge să se vândă la sticlă și în străinătate.