Locul din România unde s-a făcut o descoperire istorică uimitoare. Ce au găsit arheologii în timpul săpăturilor din vestul țării.
O descoperire importantă a fost făcută recent în orașul Recaș de către arheologii Muzeului Național al Banatului din Timișoara. Specialiștii au dat peste vestigii istorice care datează din perioada neoliticului timpuriu, aproximativ 5950-5850 a.Chr., până în epoca modernă.
Săpătura a fost făcută în timpul lucrărilor la noua cale ferată Timișoara Est – Lugoj, fiind al șaptelea sit arheologic găsit pe acest traseu. În timp ce construcția continuă, arheologii se asigură că salvează toate mărturiile istorice pe care le găsesc pe parcurs.
„În paralel cu procesul de construcție a căii ferate, specialiștii instituției noastre lucrează la documentarea și prelevarea vestigiilor afectate de proiectul investițional.
Până în acest moment, cercetările arheologice din cadrul acestui tronson au scos la lumină mărturii istorice databile începând cu perioada neoliticului timpuriu (cca. 5950-5850 a.Chr) până în perioada epocii moderne”, este mesajul scris pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului.
Zona metalurgică descoperită la Izvin este foarte importantă pentru specialiști, deoarece datează probabil de la mijlocul mileniului I p.Chr.
Prin urmare, arheologii vor putea să înțeleagă mai bine cum se prelucra fierul în câmpia bănățeană în vremurile străvechi. Ei vor putea studia tot procesul, de la producerea cărbunelui necesar topirii minereului până la obținerea lingourilor de fier.
Dintre toate lucrurile vechi găsite la Izvin, cel mai important este un cuptor folosit la topirea fierului în vechime. Arheologii l-au scos cu grijă din pământ și l-au dus la Muzeul Banatului din Timișoara, unde vor să-l studieze mai bine. În curând, vizitatorii muzeului ar putea să vadă cu ochii lor cum arăta vechiul cuptor metalurgic.
„Dintre structurile metalurgice descoperite, un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier a fost selectat pentru prelevarea in situ și transportat ulterior în depozitele Muzeului Național al Banatului pentru cercetarea și posibila expunere într-una dintre expozițiile viitoare”, mai conține postarea