News

Locul din România unde au pășit toți regii și reginele țării. Erau așteptați cu un covor roșu la fiecare vizită

Există un loc în România pe unde toate cuplurile regale ale țării au trecut. Tradițiile de aici au dăinuit până la moartea ultimului monarh.
28.11.2024 | 12:40
Gara din Curtea de Argeș este locul prin care au trecut toți regii și reginele României / sursa: colaj Fanatik, Ministerul Lucrărilor publice
ADVERTISEMENT

Istoria României a fost mereu surprinzătoare, iar locurile unde au avut loc cele mai importante întâmplări abundă și azi în povești. Prin acest loc din Muntenia au trecut toate cuplurile regale ale țării, atât în timpul domniei lor, cât și în momentul ducerii spre eternitate.

Istoria Gării Regale din Curtea de Argeș

Curtea de Argeș este locul strâns legat de tot ce înseamnă regalitate în România. Gara de aici a primit denumirea de „Gară Regală” datorită faptului că toți regii și reginele care ne-au condus ţara au trecut pe aici, urmând să își doarmă somnul de veci în vechea catedrală sau în nou construita necropolă regală din Curtea de Argeș.

ADVERTISEMENT

Din 2019, la Curtea de Argeș se odihnesc pe vecie toate cuplurile regale: Regele Carol și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, Regele Carol al II-lea și Regina Elena, Regele Mihai și soția sa Ana.

Ultimul rege al României, Mihai I, și-a găsit sfârșitul în 2017, în Elveția, la vârsta de 96 de ani. Din păcate, consoarta sa, Regina Ana, nu a apucat să se bucure de revenirea lui Mihai în țară, după anii lungi de exil. Totuși, dorința i s-a îndeplinit în veșnicie, unde se află alături de partenerul său regal, înhumat în noua necropolă regală, construită lângă mănăstire. Cel care a ales ca familia lui să fie depusă aici a fost Carol I, care a considerat că acel loc este cel mai aproape de cer.

ADVERTISEMENT

Un obicei, încă de pe vremea lui Carol I, era ca un covor roșu să fie întins mereu când Regele Mihai trecea pragul gării din Curtea de Argeș. El era așteptat de oficialitățile orașului și întâmpinat cu bucurie, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți monarhi.

Arhitectura care o face unică în lume

Clădirea gării din Curtea de Argeș, ridicată la cererea Regelui Carol I, a fost construită în mai puțin de un an, din dorința de a face ca deplasările familiei regale să fie mai ușoare. Artistul din spatele acestei locații este arhitectul care a restaurat și Mănăstirea Curtea de Argeș, francezul André Lecomte du Noüy, iar lucrările au fost realizate de arhitectul italian Giulio Magni, alături de inginerul român Elie Radu.

ADVERTISEMENT

Clădirea, unică în Europa, a fost declarat monument de arhitectură datorită stilului în care a fost construită. Se îmbină un model original francez cu elemente în stil neoromânesc, iar decoraţiunile duc cu gândul la palatele din Andaluzia.

Încorporând trei stilul arhitecturale diferite – romantic, bizantin și clasic românesc – gara din Curtea de Argeș reprezintă un simbol al țării noastre în ceea ce privește regalitatea. Construită ca să deservească linia Pitești – Curtea de Argeș, gara a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, zi în care s-a dat în folosință și calea ferată, a doua construită în Țara Românească.

ADVERTISEMENT

Decorațiunile exterioare au fost realizate cu brâuri din ceramică smălțuită, iar cadrele ușilor și ferestrelor au fost făcute tot din cărămidă smălțuită. În prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare. Prin acoperiș plouă, podeaua de la etajul superior este spartă, iar ceasul Paul Garnier, asemănător celui din Gara Centrală din Paris, nu mai funcționează. Mai mult, candelabrul maiestuos din cristal, care se afla în sala de așteptare și care lumina camera unde se organizau cele mai frumoase baluri din acea vreme, se găsește acum în depozitul Regionalei CFR Craiova.

În incinta clădirii se aflau două case de bilete, sala de așteptare, care uneori se mai folosea drept sală de bal, și o bucătărie. Acestea se află acum în stare de conservare, urmând să fie renovate.

Gara din Curtea de Argeș se transformă radical

În luna martie a anului 2023, Regionala Craiova a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a semnat contratul pentru restaurarea clădirii ce adăpostește gara din Curtea de Argeș. Contractul, inițial în valoare de 8,74 milioane de lei, fonduri proprii ale CFR SA, prevede lucrări de reparații, reabilitare și restaurare a clădirii de călători. Ulterior, costurile au ajuns să fie estimate la circa 11 milioane de lei cu termen de execuție de doi ani.

Pe 28 octombrie, lucrările au început la gara din Curtea de Argeș, potrivit informării din 25 octombrie transmise de CFR. Acestea cuprind reparații și consolidare a structurii de rezistență, restaurare și finisare a componentelor artistice din lemn, piatră, ceramică și metal, înlocuirea învelitorii asterelei și a sistemului de colectare a apelor și reparații la instalațiile electrice, termice și sanitare. Toate aceste lucrări vor fi realizate din materiale compatibile cu cele originale, avizate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, gara din Curtea de Argeș fiind un monument de importanță națională, fiind inclus și pe Lista Monumentelor Istorice.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Video. Un nevăzător, discurs cutremurător despre haosul de la alegerile din România
Video. Un nevăzător, discurs cutremurător despre haosul de la alegerile din România
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală!...
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală! Cine este concurentul care va pleca acasă cu marele trofeu?
Ce spune un doctor în istorie despre anularea alegerilor și propaganda rusă în...
Ce spune un doctor în istorie despre anularea alegerilor și propaganda rusă în România. ”Călin Georgescu nu mai are șanse să se înscrie în cursa electorală”
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce...
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce a devenit patronul de la FCSB mai maleabil cu angajații săi
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui...
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui arestați judecătorii Curții Constituționale”
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se...
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se află în spatele circului din online
De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale
De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir:...
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir: „Va face curățenie!”
Mari împăcări pentru aceste zodii. Revin în familie de Crăciun
Mari împăcări pentru aceste zodii. Revin în familie de Crăciun
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă dublă...
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Numele lui Călin GEORGESCU, IMPLICAT DIRECT! MASCAȚII i-au RIDICAT după AMENINȚĂRILE cu MOARTEA!!
Numele lui Călin GEORGESCU, IMPLICAT DIRECT! MASCAȚII i-au RIDICAT după AMENINȚĂRILE cu MOARTEA!!
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu au fugit din țară după...
Influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu au fugit din țară după anularea alegerilor. „Te pup bă, vezi ce faci!”
Cel mai rapid animal de pe Pământ trăieşte şi în România. Se poate...
Cel mai rapid animal de pe Pământ trăieşte şi în România. Se poate deplasa cu viteze de peste 300km/h