Locul din România unde dacii ar fi ascuns numeroase bogății din aur. În prezent, o cunoscută stațiune cu apă termală se află aici. Mulți turiști vizitează anual acest loc.
Stațiunea Geoagiu Băi, de la marginea orașului Geoagiu, este cunoscută pentru izvoarele termale, iar turiștii din toată țara vin aici pentru a se relaxa. Aici se află, de fapt, stațiunea antică Germisara.
Zeci de mii de români vizitează băile termale de la Geoagiu, care au o vechime de aproximativ două mii de ani. În afară de faptul că aici se află apă calitativă, oamenii vin și pentru istoria locului.
Acest loc era, în Antichitate, unul luxos. Cei mai înstăriți locuitori ai Daciei romane veneau acolo, fiind un centru SPA de renume chiar și atunci. Dacii erau conștienți de proprietățile izvoarelor termale și știau că așezarea era cunoscută și înainte ca romanii să ocupe teritoriul.
Germisara a fost transformată atunci într-un centru balnear luxos. După retragerea romanilor din Dacia, stațiunea a fost părăsită. Până în Evul Mediu, nu mai există informații documentare despre aceasta.
Băile de la Germisara erau dispuse pe două niveluri, după cum arată arheologii. Nivelul superior dispunea de un sistem de camere de baie. Din acesta s-au păstrat fundațiile, dar și o parte a elevației, podeaua și canalele.
S-au descoperit aici altare sau baze de statui, precum și bogății din aur. Mai multe camere de baie care comunicau între ele au fost săpate în stâncă. Zona era sacră, iar bazinul natural, craterul din care izvora apa, reprezenta centrul cultului.
“Importanţa Germisarei este dată şi de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuţele votive de aur, ofrande depuse de oamenii care mulţumeau astfel zeităţilor pentru că erau vindecaţi de apele termale.
Şapte dintre aceste artefacte pot fi văzute la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, iar una dintre ele la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia”, arată Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, potrivit identitatea.ro.
Ulterior, o parte semnificativă din teritoriul vechii așezări dacice a fost acoperită de noi construcții. Izvoarele termale care, în trecut, ajungeau și în bazinul natural, au fost captate și utilizate la alte bazine.
La finalul anilor ’80, fundul craterului a fost renovat. Acesta a fost transformat într-o piscină din beton, care nu redă, însă, forma arhaică a bazinului.
Complexul termal antic Germisara din stațiunea Geoagiu Băi, a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, conform Direcției de Cultură a județului Hunedoara. Situl este deschis în permanență și poate fi vizitat de turiști la orice oră.