Life

Locul din România unde din ce în ce mai mulți oameni vor să se mute. Terenurile au prețuri foarte bune, aici poți duce o viață liniștită și fericită, e aproape de un mare oraș

Acesta este locul din România care atrage tot mai multe persoane. Prețurile terenurilor sunt foarte bune, iar oamenii se pot bucura de o viață liniștită.
05.03.2025 | 18:00
Locul din Romania unde din ce in ce mai multi oameni vor sa se mute Terenurile au preturi foarte bune aici poti duce o viata linistita si fericita e aproape de un mare oras
Un loc din România atrage din ce în ce mai mulți oameni. Sursa foto: Freepik, maramures.org/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tot mai mulți oameni vor să se mute în locul din România în apropiere de un mare oraș din țară. Prețurile terenurilor sunt avantajoase, iar viața este liniștită, departe de aglomerația urbană.

Locul din România unde vor să se mute tot mai mulți oameni. Este aproape de un mare oraș, iar viața e liniștită

În ultima vreme, mulți români sunt în căutarea terenurilor aflate în localitățile situate aproape de Baia Mare. Este valabil atât pentru persoanele fizice, cât și pentru investitorii imobiliari.

ADVERTISEMENT

Dorința oamenilor de a se muta din mediul urban în cel rural a fost tot mai mare. Această tendință a crescut în timpul pandemiei, dar se menține în creștere. Oamenii își doresc să trăiască într-un loc mai liniștit, cu mai multă natură. Evitarea aglomerației din trafic reprezintă un alt motiv pentru care mulți vor o astfel de schimbare.

Cea mai apropiată localitate de municipiul Baia Mare este Groși. Potrivit primarului de aici, Florin Bolte, peste 500 de familii din oraș s-au mutat la sat. Acestea au construit case sau au renovat, dar au și pornit afaceri locale.

ADVERTISEMENT

De aproape 10 ani, procesul de migrare din spre oraş spre sat a crescut simţitor, iar cei cu potenţial financiar investesc în case medii sau mari, totul în funcţie şi de numărul membrilor familie”, a declarat Florin Dumitrean, administrator al unei agenţii imobiliare specializate pe mediul rural, pentru Agerpres.

Acesta a mai precizat că prețul pentru a construi o casă diferă în funcție de zonă, costul materialelor și manoperă. O casă nouă, destinată unei familii cu doi copii, poate ajunge la un preț de până la 130.000 de euro. Prețul nu include terenul și accesul la utilități.

ADVERTISEMENT

“O casă destinată unei familii cu doi copii, nou-construită, poate ajunge la 120.000-130.000 de euro, în acest cost nefiind inclus terenul cumpărat, accesul la utilităţi (gaz, curent, telefonie-internet). 

ADVERTISEMENT

Majoritatea familiilor care s-au mutat la sat şi-au vândut apartamentul sau au accesat un credit bancar pentru achiziţia terenului şi construcţia casei.

Au fost cazuri de case vechi, unele construite în urmă cu 15-20 de ani, case care au fost modificate la interior pentru a oferi condiţii optime de locuit, costul unei asemenea operaţiuni însemnând cheltuieli de la 20.000 – 50.000 de lei în sus, totul în funcţie de mărimea imobilului”, a mai spus administratorul.

Ce îi împiedică pe oameni să se mute la sat

Casele vechi îi atrag pe mulți dintre cei care se mută la sat. Au apărut și case moderne, dar care respectă arhitectura veche, având acoperiș din draniță sau din paie.

Prețul uriaș al materialelor de construcție reprezintă o problemă pentru multe persoane care își doresc să facă această schimbare. În ultimii ani, prețul pentru acestea a crescut de mai multe ori.

“Preţul materialelor de construcţie în ultimii ani, repetat a cunoscut majorări inexplicabile, inclusiv materialele care se fabrică în România. Multe dintre persoanele sau familiile care ar intenţiona să se mute la sat, acum sunt blocate de costurile mari pe materiale şi manoperă, pe lângă preţul de achiziţie.

Persoanele cu posibilităţi financiare sporite nu-şi pun deloc această problemă şi achiziţionează proprietăţi sau terenuri cu potenţial, case vechi aşezate într-un cadru natural deosebit şi preferă vecini puţini”, a explicat Ionuţ Ţineghe,  antreprenor în domeniul construcţiilor.

Totodată, în satele din apropiere de Baia Mare, mulți investitori caută terenuri. Aceștia vor să construiască hoteluri de capacitate medie, pensiuni și moteluri, dar și bungalouri sau restaurante. O astfel de investiție începe de la 100.000 de euro. În anumite cazuri, poate fi depășită suma de un milion de euro.

“Acest profil investiţional se orientează spre zonele turistice cunoscute din Maramureş sau, uimitor, spre locuri deloc celebre, dar cu o perspectivă naturală extraordinară. (…)

Cert e că satul maramureşan cunoaşte o transformare radicală şi un viitor care ar putea aduce alte schimbări, inclusiv, economice”, a adăugat acesta.