Locul din România unde se cultivă un ardei foarte special. Acesta are un nivel de iuțeală care a bătut toate recordurile.
Buzău este locul din România unde crește cel mai iute ardei din lume. Acest produs experimental a stabilit un nou record pentru concentrația de capsaicină măsurată pe scara Scoville, substanța care dă senzația de iuțeală. De fapt, puțini români știu că cel mai iute ardei din lume este cultivat chiar la noi în țară.
Mai exact, Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău este locul unde s-a născut acest ardei extraordinar. Aici, cercetătorii studiază și conservă peste 1.000 de soiuri de ardei iute, fiecare cu propriile sale caracteristici unice de formă, mărime și culoare.
Printre cele 1000 de soiuri se află și acest hibrid experimental, protejat prin coduri, care a fost desemnat în cadrul unei conferinţe ştiinţifice desfăşurate în Australia, cel mai iute din punct de vedere al concentraţiei de capsaicină pe scara Scoville, notează newsweek.ro. Capsaicină este substanța responsabilă pentru senzația de iuțeală.
“Am alocat un spaţiu important pentru regenerarea seminţelor de ardei iute. Noi avem o colecţie bogată la această specie interesantă şi care a fost mai puţin studiată în România. Am avut la un moment dat în ţară o staţiune de cercetări legumicole la Arad, care, din păcate, imediat după 1990, s-a desfiinţat. Cu tristeţe, se pare că toată resursa genetică de acolo a ajuns peste graniţe şi sigur a fost valorificată de străini.
Acolo s-a pierdut o resursă genetică greu de cuantificat în bani, foarte valoroasă. Noi avem o colecţie bogată, care depăşeşte 1.000 de soiuri, de genotipuri, pe care le avem în conservare şi care ne-a atras interesul pentru modul în care se exprimă. Noi avem practic ardeii care pot fi cultivaţi în ghivece, ardei ornamentali, mergând până la ardeii de mare productivitate şi ajungând până la cei mai iuţi ardei din lume”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru, potrivit newsweek.ro.
Totul a început când un producător de cârnaţi de Pleşcoi, un produs tradițional buzoian, a solicitat un soi de ardei iute cu o concentrație uniformă de capsaicină pentru a standardiza rețeta. Astfel, cercetătorii au acceptat provocarea de a crea un ardei super picant și s-au apucat de treabă.
Pentru a obține ardeiul record, cercetătorii au folosit două dintre cele mai iuți soiuri cunoscute: Madame Jeanette și Habanero. Prin încrucișarea acestora și ulterior cu un vechi soi românesc tradițional, Cornul caprei, au creat hibridul experimental cu un nivel de iuțeală fără precedent.
Noul soi, cunoscut sub numele de cod 2000 A sau L 13 A, a fost testat atât în România, cât și în străinătate. La conferința din Brisbane, Australia, acesta a înregistrat o concentrație de 2.400.000 de unități pe scara Scoville, depășind recordul anterior de 1.900.000 de unități deținut de un soi indian.
Procesul de creare a acestui ardei super-iute nu a fost lipsit de provocări. Cercetătorii au trebuit să ia măsuri de precauție speciale, folosind mănuși și măști, deoarece capsaicina era atât de puternică încât putea penetra echipamentul de protecție.
„S-au folosit măşti, mănuşi, chiar şi prin mănuşi trecea capsaicina. Dacă în timpul zilei mă spălam bine şi aveam senzaţia că nu mai am nimic pe mâini, noaptea revenea acea usturime, atât de puternică este această capsaicină şi atunci când transpiri puţin se reactivează şi efectiv te arde. Nu am crezut că poate să emane un gaz atât de puternic”, a povestit directorul BRGV, potrivit sursei menționate mai sus.
Dincolo de gastronomie, capsaicina este folosită în medicină ca antiinflamator puternic, în special în medicamentele pentru boli reumatice și articulare, și chiar în „plasturii aceia care se aplică pe piele şi care ustură şi înfierbântă puternic pielea”. De asemenea, este un ingredient activ în unele sprayuri de autoapărare.
„Trist este că noi importăm astfel de medicamente, deşi le-am putea produce în România, mai ales că avem materie primă valoroasă. Se mai folosea în creme. Mergând mai departe, capsaicina a fost folosită şi în autoapărare, în sprayuri, chiar şi în produsele folosite de autorităţi, pentru dispersarea demonstranţilor”, a mai precizat cercetătorul buzoian, Costel Vînătoru.
Colecția BRGV include o varietate impresionantă de ardei iuți, de la soiuri ornamentale care pot fi cultivate în ghivece, până la soiuri extrem de productive. Unele varietăți sunt remarcabile prin dimensiunile lor minuscule, cât o boabă de piper, în timp ce altele impresionează prin forme și culori neobișnuite.