Schimbările climatice își pun amprenta masiv asupra unui loc din România. Acesta ar urma să devină în viitor de nelocuit. Deși e adorată de turiști, se pare că nimeni nu a luat măsuri până acum.
Locul din România unde nu o să mai locuiască nimeni în viitor este Dobrogea. Conform specialiștilor, din cauza schimbărilor climatice, întreaga regiune s-ar putea transforma în deșert.
Gabriel Păun, președintele Agent Green România, a vorbit pe larg despre acest subiect. Există soluții, însă se pare că nimeni nu vrea să se bazeze pe ele. Potrivit acestuia, Dobrogea este în proces de aridizare.
Iar acest lucru e confirmat inclusiv de meteorologii de la ANM. Pricipitațiile medii anuale sunt în scădere. De asemenea, sărăcia solului și rezervele de apă sunt o altă problemă, la care se mai adaugă și uscăciunea solului.
O altă problemă o reprezintă vegetația forestieră, care nu prea mai există, dar și precipitațiile care la rândul lor lipsesc. Iar studiile realizate în urmă cu mai bine de 50 de ani avertizau cu privire la o astfel de situație.
„În primul rând, termenul utilizat în mediul științific nu este „deșertificare”, ci „aridizare”. Zonele acestea care sunt în pericol de aridizare și pe care le-ai menționat – sudul Moldovei, Dobrogea, Oltenia – nu sunt acoperite cu vegetație forestieră. Asta înseamnă că, la pachet cu precipitații medii anuale în scădere, vine și sărăcirea solului în rezerve de apă.
Dacă ne uităm pe site-ul INMH (N.R. Site-ul Administrației Naționale de Meteorologie) o să ne zică că aceste zone sunt cu secetă extremă, ori, un sol profund uscat este un sol care nu mai reglează nici microclimatul și va atrage o reacție în lanț, adică va fi exact ca în deșert, mult mai frig noaptea, mult mai cald ziua și toată umiditatea, dacă mai există, va fi absorbită de soare.
Precipitații mai puține, nu e vegetație forestieră, nu e nimic să țină evaporarea apei și de aici și procesul de aridizare. Deci, pe scurt, da, mai ales Dobrogea și în mod special nordul Dobrogei este în curs de aridizare accentuată”, a spus Președintele Agent Green România, Gabriel Păun, potrivit Dc News.
Întrebat dacă nu cumva conectarea la Marea Neagră poate salva acest loc din România, specialistul spune că lucrurile sunt ceva mai complicate. Deși Oltenia are o influență mediterană și poate să primească o umiditate mai mare, atât vara, cât și iarna, în Dobrogea lucrurile sunt diferite.
Pentru că marea este în zona de est, acest lucru nu ajută foarte mult. De asemenea, deși Marea Neagră generează ploi locale, influența lor asupra Dobrogei nu este suficientă. Iar lucrurile nu se opresc doar aici.
În România, Dobrogea suferă cel mai tare, adaugă specialistul. Oltenia în schimb e mai aproape de centrul Europei și beneficiază de precipitații. Lipsa zăpezii reprezintă de asemenea o altă problemă.
Iar în timp, lucrurile s-ar putea complica. Astfel, acest loc din România este în proces de aridizare în continuare. Nu ar fi exclus ca în câțiva ani să fie transformat în deșert și să devină, deci, de nelocuit.
„Dobrogea suferă mai tare, cantitatea anuală de precipitații este mult mai mică decât în Oltenia. (…) Oltenia mai beneficiază cât de cât de precipitații, timp în care Dobrogea nu are nimic. Poate doar iarna. (…)
În absența zăpezii, ajută să ai o infiltrație graduală de apă în sol, și formării de depozite de apă, dar nu mai avem nimic. Deci de aceea asistăm la o accentuare a aridizării în Dobrogea. Vorbim despre secetă pedologică extremă”, a mai adăugat acesta.