România are loc multe locuri frumoase, în care poți respira aer curat, te poți relaxa, poți redescoperi istoria și trăi experiențe de-a dreptul memorabile, de povestit peste ani. În ce zonă a țării poți bea o cafea fiartă la sare, într-un munte de sare?
Se apropie weekend-ul și nu strică să vizitezi în acest interval Salina Ocnele Mari din județul Vâlcea. Aici nu doar că vei respira un aer care îți va face bine, vei vedea cum arată o mină de sare, dar vei descoperi și gustul unei cafele la sare.
Într-un mediu cu o temperatură între 13 și 15 grade Celsius vei avea ocazia să descoperi aroma cafelei la sare, care este inspirată din cafeaua turcească, la nisip, însă diferă modul de preparare și savoarea. Ce spun cei responsabili de cafenea?
Față de o cafea obișnuită, cafeaua la sare își păstrează uleiurile, rămân intacte, fiindcă valoarea termică este foarte rapidă pentru fierbiere. Nestând multă vreme pe ”foc”, cafeaua nu-și pierde din gust, iar 99% dintre cei care au băut-o deja s-au declarat mulțumiți, a declarat Emil, artificier la o mină din Vâlcea.
”Este o cafea turcească reinterpretată. Luând în considerare că spaţiul este inedit şi este în subteran, în salină, asta a reinterpretat şi cafeaua şi aşa cum zice şi un proverb turcesc, cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, amară ca moartea şi dulce ca dragostea.
Cei mai mulţi turişti vin şi cumpără cafea la sare pentru că, aşa cum ştiţi, în casele multora nu prea se mai face cafea la ibric, iar aici o găsim în fiecare zi”, a spus pentru Agerpres și Bogdana Nechersu, organizator de turism în cadrul Salinei din Ocnele Mari.
Cafeaua la sare din Salina Ocnele Mari se prepară la o temperatură de 300 de grade. Barista cafenelei spune că pentru o cafea ca la carte trebuie să pui suflet mai înainte de toate. Ea a observat mulțumirea de pe chipul turiștilor după ce a făcut totul cu dragoste.
”În primul rând, în această cafea trebuie să pui suflet. În al doilea rând, trebuie să respecţi câteva metode de a prepara această cafea. Lucrăm la o temperatură de 300 de grade. Ne ajută mult temperatura deoarece ne rămân în cafeaua respectivă toate gusturile plăcute pe care noi trebuie să le simţim…. Uleiurile din cafea trebuie să rămână intacte”, a spus barista cafenelei.
Dacă ți-am stârnit interesul, află că Salina Ocnele Mari este deschisă în fiecare zi și poate fi vizitată de dimineață până după amiază. Adică în intervalul 9:00-1530, de luni până duminică. În interiorul salinei totul pare cuprins de mister.