Locul superb din România pe care puțini oameni îl cunosc și în care se produce un fenomen spectaculos. Atât turiștii cât și oamenii din zonă sunt surprinși de peisajele uimitoare.
Deși se află la distanță mică de Scărișoara, Peștera Poarta lui Ionele este mai puțină cunoscută. Peisajele de aici sunt magnifice, iar un avantaj în are faptul că nu toți turiștii o găsesc la fel.
Mai exact, la Poarta lui Ionele, în decembrie sau în lunile ploioase are loc un fenomen uimitor, care îi surprinde pe cei care o vizitează. În aceste perioade, în acest loc din Munții Apuseni se formează o cascadă de o frumusețe deosebită.
Peștera este situată în versantul drept al al Văii Ordâncuşa, pe teritoriul comunei Gârda de Sus, la o altitudine de 800 de metri, iar traseul printre chei până la punctul turistic este în sine o experiență încântătoare.
Geologii o descriu ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. La intrare se găsește chiar un pârâu, care izvorăște din peșteră, iar vizitarea se face doar în prezența unui ghid, de la care se și achiziționează biletele.
Vestea bună este că nu există un număr minim de persoane care pot vizita în același timp Peștera Poarta lui Ionele și accesul este permis, în perioada iernii, între orele 10:00 și 15:00. De menționat este faptul că nu este nevoie de lumină suplimentară, deoarece locul este iluminat.
Locația este sculptată în calcare albe și se prezintă ca o galerie având înălţimi cuprinse între 10-15 metri şi o lungime de 60 metri. În pereții umezi se adăpostesc lilieci, dar atracția principală este chiar apa care coboară până la şosea şi izvorăşte printr-un firicel chiar din peşteră, notează stiripesurse.ro.
Lungimea totală a peșterii este de 324 de metri, din care se pot vizita 130, ceea înseamnă ca întreaga vizită nu durează mai mult de 30 de minute, dar turiștii sunt încântați de ceea ce văd.
La Poarta lui Ionele se ajunge prin Valea Arieşului, din comuna Gârda de Sus, pe drumul forestier, de 2.5 kilometri, ce porneşte din centrul comunei spre Peştera Scărişoara pe Valea Ordâncuşa. De asemenea, în zonă se găsesc numeroase spații de cazare sau de luat masa.