„Băile nobililor” sunt aflate în aproprierea localității Vama din județul Satu Mare, și în ultima perioadă a stârnit interesul turiștilor. Printre principalele atracții se numără apele sulfuroase și peisajele mirifice.
Stațiunea Băile Puturoasa, din Satu Mare, cucerește cu izvoarele sulfuroase și priveliști desprinse din povești. Ascuns în inima Munților Igniș, locul atrage turiști din toată țara, mai ales în ultimii ani, când a fost redescoperit.
Numele „Puturoasa” vine de la mirosul intens de hidrogen sulfurat din izvoare, un element care dă apei puteri vindecătoare. Băile Puturoasa au atras atenția încă din 1836, pe vremea când zona aparținea contelui maghiar Vay Gabriel. Oamenii cu avere și rang veneau aici, curioși de efectele apelor minerale. În 1925, locul a ajuns în mâinile unor proprietari privați, iar din 1949 a trecut în grija statului.
Înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Băile Puturoasa erau considerate o stațiune modernă. Aveau linie ferată îngustă, apă bună de băut, curent electric, un restaurant și 26 de camere pregătite pentru oaspeți. Sezonul ținea cam două luni și jumătate, timp în care se făceau în jur de 1.000 de băi calde.
În 1940, din motive militare, stațiunea s-a închis. Războiul a lăsat urme serioase – multe clădiri au fost distruse. După aceea, locul a tot schimbat proprietari, până a ajuns la stat.
Până în 1970, stațiunea era în grija unei întreprinderi din Baia Mare. După ce s-a închis, locul s-a degradat rapid. A fost lăsat în paragină aproape 20 de ani. În ultimii ani, un antreprenor din zonă, care a apelat și la fonduri europene, a început să-i redea viața, cu pensiuni, piscine și locuri pentru turiști.
Apa de la „băile nobililor” este cunoscută pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi reumatismul, bolile respiratorii, afecțiunile dermatologice și ginecologice. Izvoarele au în compoziție hidrogen sulfurat, sulfați, clor, iod, sodiu, potasiu, calciu, magneziu și fier.
Acum, stațiunea oferă bazine cu apă caldă între 34°C și 38°C, saune și locuri confortabile unde te poți caza. Locul e plin de povești cu vindecări uimitoare, iar bătrânii spun că izvoarele au o energie aparte, legată de originea vulcanică.
De menționat este că în zonă găsești și alte atracții. Stațiunea se află într-o căldare vulcanică de aproximativ 4 kilometri în diametru, înconjurată de dealuri ca La Comșa, care are 652 m altitudine, și Poiana Mesteacănului, cu 732 m, notează bugetul.ro.