News

Locul din România unde se vând ”excremente de urs la conservă”. Șeful OPC: ”Nu mi-a venit să cred”

Excrementele de urs la conservă sunt cel mai nou suvenir vândut în județul Covasna, lucru care-i intrigă chiar și pe cei de la Protecția Consumatorului.
29.11.2022 | 20:59
Locul din Romania unde se vand excremente de urs la conserva Seful OPC Nu mia venit sa cred
Excremente urs de vânzare. Foto: Weradio
ADVERTISEMENT

Suvenirul costă 40 de lei și se găsește într-un local din Târgul Secuiesc, iar firma producătoare e Lixid Project, companie care produce și berea sau chipsurile ”Csiki Sor” și ”Csiki Csipz”.

Excrementele de urs la conservă, suvenir în Secuime

Cutia cu ”urme de urs” are circa 30 de grame, în timp ce firma producătoare garantează că excrementele de animal sunt autentic-secuiești.

ADVERTISEMENT

Potrivit Weradio.ro, comisarul șef adjunct al Protecției Consumatorilor Covasna a spus că acest produs nu poate fi retras de pe rafturi, în condițiile în care pe ambalaj e specificat clar că nu este destinat consumului uman.

Cu toate acestea, remarcă cei de la OPC, produsul poate fi scos în conservă și ”modelat ca plastilină”, astfel că poate fi înghițit cu ușurință de un copil lăsat nesupravegheat.

ADVERTISEMENT

Se vinde la noi în judeţ, am găsit la Târgu Secuiesc, într-un bar care are franciza celor de la Lixid Project, cei care fac berea Csíki Sör şi chipsurile cu aceeaşi denumire. Am înţeles că e un fel de suvenir, nu au putut să ne dea o explicaţie. Se dă şi un termen de valabilitate, care e aiurea, nu înţeleg la ce să dai termen de valabilitate dacă nu este produs alimentar.

Traducerea nu este completă, se afirmă acolo că este produs secuiesc, produs în Székelyföld şi că se poate lucra cu el, se poate lua în mână şi mula ca o plastilină, aşa mi s-a explicat. Te-ai putea juca cu el, într-un fel, dar nu ştiu dacă e în regulă, ce se întâmplă dacă un copil se joacă cu el şi îl bagă în gură?

ADVERTISEMENT

Produsul costă 40 de lei, nu l-am retras de la vânzare pentru că nu este un produs alimentar, are avertismente, dar i-am sesizat şi pe colegii din Harghita, pentru că este produs la Sânsimion, în judeţul Harghita. Este foarte interesant de unde au prelevat acele materii organice, să le spunem aşa, şi dacă au avut aprobarea celor de la vânătoare, sau de la Romsilva, să se ducă în pădure să culeagă excremente de urs.

Eu am rămas perplex când am văzut conserva, are 30 de grame, e o bucăţică mică înăuntru, e uşoară, dar nu mi-a venit să cred. Dacă are avertismentul, nu avem ce să facem, nu este produs comestibil, se pare că ar fi suvenir. Nu ştiu ce utilitate poate să aibă, decât, poate, dacă vrei să faci o farsă cuiva”, a transmis reprezentantul OPC.

ADVERTISEMENT

Potrivit etichetei, produsul conține 100% excremente de urs brun transilvănean, fără gluten, fără conservanți și cu mențiunea ”vegan”. De asemenea, pe ambalaj e menționat că după deschidere suvenirul trebuie folosit în termen de 24 de ore. Trebuie menționat că produsul conține un avertisment potrivit căruia nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor.

ADVERTISEMENT