România îți oferă numeroase locuri spectaculoase în care poți să te simți ca într-un vis. Avem stațiunile montane, litoralul, dar și alte zone ascunse de care poate nu ai auzit până acum, dar care sunt spectaculoase.
Țara noastră este într-adevăr una bogată. Este bine însă să o cunoaștem mai bine dacă vrem să ne bucurăm într-adevăr de toate frumusețile sale. Sunt locuri care chiar nu trebuie trecute cu vederea.
Dacă ajungi în județul Botoșani, spre exemplu, află că te poți bucura de o experiență inedită. În mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află o adevărată perlă. Este vorba despre Mănăstirea Vorona.
Aceasta are un trecut vechi de peste cinci secole. Se spune că acest loc din România e încărcat de legende și că totodată este unul spiritual, iar odată ce ajungi cu siguranță o să observi un aer mai deosebit.
Comuna Vorona se află la doar 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Iar Mănăstirea de aici e considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase din nordul Moldovei. Nu e dificil să ajungi deloc la ea, iar drumul este asfaltat până la poartă.
Mănăstirea Vorona e bine să fie vizitată în special toamna. Atunci, copacii oferă un adevărat spectacol. Practic se creează un culoar vegetal de pădure deasă pe ambele părți ale drumului, iar peisajul e unul deosebit.
Drumul are în jur de 10 kilometri și merge chiar pe coastă, astfel că vezi și un lac și nu ai cum să te plictisești. Pasionații de drumeții cu siguranță vor fi cei mai încântați, având în vedere că se pot bucura de un drum deosebit.
Iar în apropiere de Mănăstire se găsesc și alte locuri interesante. Astfel, iubitorii de natură se pot delecta cu ele și totodată se pot și relaxa. Un drum către Mănăstirea Vorona din România poate fi într-adevăr o experiență uimitoare.
Revenind însă la povestea locului, Mănăstirea fost întemeiată în anul 1503 de un grup de călugări ruși, ajunși în acele locuri. La început nu avea nume, dar ulterior după ce s-a făcut schitul de lemn, locul a devenit Vorona, care în rusa veche înseamnă „cioară”.
Mănăstirea din România a generat mare interes în rândul familiilor boierești, iar la un moment dat, aceasta servea drept așezământ social în vremuri de restriște. Copiii refugiaților din Primul război Mondial au stat aici.
Iar în același loc, călugării puneau preț pe cei mici. De altfel mănăstirea acorda o atenție deosebită educării celor mici. Iar cu decenii în urmă, în mănăstire se regăsea și o bibliotecă impresionantă.
Locul este încărcat de asemenea și de numeroase legende. Una dintre ele spune că mănăstirea a fost vizitată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în primii ani de domnie. Mai exact, conform spuselor, Alexandru Ioan Cuza ar fi venit în vizită la omul său de încredere, colonelul Nicolae Pisoski, din târgul Botoșanilor.
La un moment dat, plictisit de agitație, acesta a decis să meargă la Vorona, unde s-a și odihnit. Călugării de la mănăstire l-au văzut însă, iar apoi l-au închis în beci. Aceasta ar fi fost experiența l-ar fi încurajat pe Cuza să secularizeze averile mănăstirești.