News

Locul în care, dacă îți faci un selfie, riști să ajungi la închisoare. Autoritățile sunt disperate din cauza turiștilor

Autoritățile au decis să ia măsuri dure împotriva turiștilor și localnicilor care își fac selfie-uri în zone periculoase.
29.06.2021 | 13:48
Locul in care daca iti faci un selfie risti sa ajungi la inchisoare Autoritatile sunt disperate din cauza turistilor
Locul în care dacă îți faci un selfie, riști să ajungi la închisoare. Autoritățile sunt disperate din cauza turiștilor. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Decesele din cauza selfie-urilor nu mai sunt ceva nou, nici măcar pe meleagurile românești. Din păcate, mai mulți tineri și-au pierdut viața în ultimii ani, încercând să își facă fotografii în locuri periculoase.

Totuși, în unele zone din lume, situația este mult mai gravă, iar asta constrânge autoritățile să recurgă la măsuri dure.

ADVERTISEMENT

Astfel, în districtul Dang, aflat în zona vestică a Indiei, în statul Gujarat, s-a ajuns la interzicerea prin lege a selfie-urilor. În acest district se găsesc dealurile Saputara, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din regiune.

Persoanele care sunt prinse că își fac selfie-uri în zonele turistice din districtul Dang vor suferi repercusiunile legii. Acest district devine astfel primul care interzice efectuarea de fotografii în apropierea zonelor de interes turistic.

ADVERTISEMENT

O notificare publică referitoare la interzicerea selfie-urilor a fost emisă în data de 23 iunie de către magistratul districtual T.K. Damor. În această notificare mai apar și alte restricții.

Localnicii nu mai au voie să intre în râuri sau în alte corpuri de apă pe perioada musonului, indiferent dacă doresc să se îmbăieze, să spele haine sau să efectueze alte sarcini.

ADVERTISEMENT

În 2019, administrația a interzis efectuarea de selfie-uri și în zona Waghai-Saputara, dar și în zona cascadelor.

Ce pedepse riscă amatorii de selfie-uri în locuri periculoase

”Odată cu începutul sezonului musonic, a apărut și un flux mare de turiști în regiunea Dang. În timp ce aceștia se bucură de natură, mulți se și pun în pericol, făcându-și selfie-uri în ipostaze ce pot duce la accidente, unele dintre ele fatale. Notificarea a fost emisă pentru a preveni asemenea incidente”, a declarat Damor, conform indiatvnews.com.

ADVERTISEMENT

Administrația a remarcat că selfie-urile periculoase erau făcute nu doar în punctele de interes turistic. Oamenii fac asta și pe marginea drumurilor, pe stânci, în apropierea cascadelor sau în râuri. ”Având în vedere aceste comportamente riscante, ordine restrictive au fost emise pentru întregul district”, a mai adăugat Damor.

Conform informațiilor, o persoană care este prinsă că își face selfie va fi acuzată conform articolului 188 din Codul Penal Indian. Acesta se referă la nesupunerea față de ordinele promulgate de funcționarii publici. Pedepsele pot consta în amenzi de până la 200 de rupii (aproximativ 11 lei), închisoare de până la o lună sau ambele. 

În unele regiuni, atracțiile turistice au devenit atât de periculoase încât unele ONG-uri chiar au decis să angajeze salvamari care să-i salveze pe oameni.

Un astfel de ONG a realizat un memorandum de înțelegere cu administrația locală pentru a angaja salvamari la cascada Gira. ONG-ul a fost fondat în 2008, de către dr. Ashok Shroff, chirurg oftalmolog. Acesta și-a pierdut nepotul în vârstă de 21 de ani chiar în acea cascadă.

Situația deceselor din cauza selfie-urilor este una destul de gravă în India. Între 2011 și 2017, aici au avut loc jumătate din totalul accidentelor fatale de acest fel înregistrate la nivel mondial.

Decese din cauza selfie-urilor au avut loc și în România

România nu a fost ferită de astfel de evenimente tragice de-a lungul ultimilor ani, astfel că și țara noastră apare în această statistică neagră.

Cele mai multe decese legate de selfie-uri periculoase au avut loc în zona căilor ferate, escaladatul vagoanelor de tren fiind o activitate preferată în rândul celor ce au suferit accidente grave, de multe ori fatale.

Situația a ajuns chiar și în atenția Poliției Române și a CFR. Astfel, între iulie 2020 și ianuarie 2021, Poliția a desfășurat o campanie de conștientizare la nivel național, cu privire la riscurile legate de nerespectarea regulilor și normelor impuse în stații, triaje și zone adiacente.

Campania a fost numită ”Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”, iar CFR și Poliția au lucrat împreună pentru a personaliza un vagon de tren, atașat mai multor trenuri ce au circulat prin țară, având ca scop transmiterea acestui mesaj de prevenție.

În mai multe stații CFR au avut loc și evenimente publice adresate adolescenților și tinerilor, pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine riscurile la care se expun.

Doar între 2014 și 2019, 15 persoane și-au pierdut viața, fiind electrocutate în încercări de a escalada vagoane sau locomotive CFR.

Rețeaua de contact a trenurilor din România operează la o tensiune imensă, de 27.000 de volți, astfel că deznodământul este tragic, de cele mai multe ori, în cazul în care cineva are ghinionul de a închide circuitul, chiar și fără să atingă cablurile.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al unui adolescent care s-a electrocutat în data de 7 martie 2017 pe podul de cale ferată din zona de nord a parcului Herăstrău. Tânărul de doar 16 ani a fost internat cu arsuri pe 90% din suprafața corpului și a murit după aproape două luni de chin.

Un alt incident grav a avut loc și în data de 19 aprilie 2019, când o studentă la Universitatea de Arhitectură din București a murit, după ce s-a urcat pe un vagon de tren în zona triajului Chitila, pentru a-și face o fotografie. Mai grav este că studenta se afla într-un tur de studiu, alături de alți 14 colegi și împreună cu un profesor îndrumător. 

ADVERTISEMENT