Life

Locul inedit din inima Transilvaniei, vizitat anual de mulți turiști. Cetatea e aproape de Brașov și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Locul spectaculos din inima Transilvaniei, situat aproape de Brașov, care atrage mulți vizitatori. Cetatea a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
18.02.2025 | 11:12
Locul inedit din inima Transilvaniei vizitat anual de multi turisti Cetatea e aproape de Brasov si a fost inclusa in patrimoniul UNESCO
O cetate aflată aproape de Brașov, inclusă în patrimoniul UNESCO. Sursa foto: Pixabay, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul inedit, aflat în inima Transilvaniei, situat aproape de Brașov, care atrage mulți turiști. Cetatea a fost inclusă în patrimoniul UNESCO și impresionează prin arhitectură și istorie.

Locul din inima Transilvaniei vizitat de mulți turiști. Cetatea este aproape de Brașov și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Este vorba despre cetatea Prejmer, aflată în inima Transilvaniei. Aceasta se numără printre cele mai bine conservate fortificații medievale din Europa și a fost construită în secolul al XIII-lea, de către cavalerii teutoni.

ADVERTISEMENT

Cetatea a avut un rol important în apărarea acestei regiuni de atacurile otomane și tătare și a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Mai mult, a fost distinsă cu trei stele Michelin, aceasta fiind o recunoaștere a importanței turistice, dar și arhitecturale.

Această cetate se află foarte aproape de municipiul Brașov, la doar 15 kilometri. Este impresionantă datorită zidurilor masive, care au o grosime de aproximativ 3 – 4 metri, înalte de până la 12 metri, construite pentru a putea rezista atacurilor.

ADVERTISEMENT

Forma cetății este aproape circulară, având un bastion central, dar și o curte interioară, care e foarte bine organizată.

În plus, sunt peste 270 de camere de refugiu. Acestea sunt construite în interiorul zidurilor și sunt organizate pe mai multe niveluri. În cazul unui atac, aceste camere serveau drept adăpost pentru locuitori.

ADVERTISEMENT

Pentru a intra în cetate, accesul se făcea printr-un tunel protejat și o poartă de mari dimensiuni. O biserică evanghelică se află în mijlocul cetății. Ridicată tot în secolul al XIII-lea, biserica a fost construită în stil gotic și a păstrat influențele arhitecturale din perioada timpurie.

ADVERTISEMENT

A fost inclusă pe lista patrimoniului UNESCO deoarece are o stare foarte bună de conservare, dar și o valoare istorică importantă.

Cetatea Prejmer atrage un număr mare de turiști datorită stării excelente pe care o are. Mulți sunt interesați de istoria cetății, dar și de legendele care au legătură cu aceasta.

Legende cunoscute despre cetatea Prejmer

Una dintre cele mai cunoscute legende despre această cetate spune că, în timp ce avea loc una dintre invaziile barbare, un “dinte” al unei porți de fier a lovit un tânăr războinic, notează spynews.ro.

Acesta avea un craniu foarte rezistent, astfel că a reușit să îl rupă. Incidentul ar explica motivul pentru care, în interiorul cetății, este o poartă de fier cu un dinte lipsă.

Mai există și o legendă care vorbește despre un obicei care se folosea pentru a calma conflictele dintre soți. Atunci când apăreau neînțelegeri în cuplu, partenerii erau obligați să locuiască împreună într-o cameră specială.

Încăperea era denumită “odaia împăcării”. În această cameră, soții erau nevoiți să de descurce cu un singur tacâm și un singur blid. În final, aceștia ajungeau să se împace.