Locul inedit din România considerat un adevărat colț de Rai. I se mai spune și ”mărgăritarul” de pe Transalpina, iar odinioară, aici obișnuia să se retragă Mihail Sadoveanu.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că România nu duce deloc lipsă de bogății. Cele mai importante sunt cele naturale care au luat forma unor peisaje și locuri de vis.
Un astfel de colț de Rai se află pe Transalpina, numit și ”drumul regilor”. Acest drum spectaculos ascunde o adevărată comoară pe care puțină lume a avut ocazia să o descopere.
Este vorba despre Lacul Oașa, un loc inedit care, vreme de mulți ani a fost locul de refugiu al marelui scriitor Mihail Sadoveanu. În prezent, i se mai spune și ”mărgăritarul” de pe Transalpina, iar cei care ajung aici, sunt furați de peisaj.
Adesea, Lacul Oașa este comparat cu vecinul lui de la 30 de kilometri distanță, Lacul Vidra. Lacul Oașa este una dintre principalele atracții ale zonei, mulți turiști străbătând distanțe uriașe doar pentru a-l admira.
Din fericire, drumul spre lacul Oașa este unul facil pentru pasionații de aventură. Turiștii pot ajunge pe malul lacului în orice sezon. În plus, de aici, se poate urca cu ușurință spre Domeniul Schiabil Șureanu.
Lacul Oașa a fost amenajat în anii ‘70. În urmă cu mulți ani, zona situată în amonte de baraj purta numele de Valea Frumoasă. Potrivit adevarul.ro, acest loc a fost refugiu, dar și sursă de inspirație pentru Mihail Sadoveanu.
Marele scriitor obișnuia să meargă în Valea Frumoasă ori de câte ori avea nevoie de liniște. Aici, procesul său creativ era stimulat de frumusețea zonei. Așa au luat naștere operele ” Valea Frumoasei“ și ”Poveștile de la Bradu’ Strâmb”.
”Se află undeva în Ţara Ardealului, între ţinuturile Inidoarei şi Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeşul, cei mai vechi de pe înălţimi îi zic Frumoasa. Acolo-i împărăţia sălbăticiunilor, cât ţin munţii şi sihlele.”, sunt rândurile în care Mihail Sadoveanu a cuprins frumusețea locului, potrivit sursei menționate.
Lacul Oașa este unul dintre locurile din România care merită vizitate, măcar o dată-n viață. Cei care au curaj să se aventureze pe crestele din jurul lacului vor avea ocazia să vadă locul unde au fost amplasate, cândva, taberele înființate de romani în timpul luptei pentru cucerirea Daciei.