Muntele Roraima impresionează prin platoul său spectaculos, cu margini abrupte și un vârf plat, parcă desprins din altă lume. Aici găsești piscine naturale cu apă cristalină, cascade spectaculoase și un ecosistem rar, care a evoluat separat de restul savanei timp de milioane de ani.
Muntele Roraima este un platou masiv, cu pereți aproape verticali, situat la granița dintre Brazilia, Venezuela și Guyana. De multe ori, un inel dens de nori îl învăluie, dând impresia că vârful plutește deasupra pământului, ca o insulă suspendată în cer.
Priveliștea este de-a dreptul fascinantă, motiv pentru care populația indigenă îl numește „lumea zeilor”. Muntele Roraima se ridică impunător, la 2.810 metri deasupra întinderilor de savană, având aspectul unei mese uriașe desprinse din pământ.
Geologii clasifică această formațiune ca fiind un „tepui”, iar pentru populația indigenă pemon, astfel de locuri au o semnificație sacră. Potrivit mitologiei lor, Roraima ar fi fost trunchiul unui copac magic care purta toate roadele pământului, până când un personaj legendar, Makunaima, l-a doborât.
Cercetătorii oferă o altă perspectivă asupra formării Muntelui Roraima. Tepuis, aceste platouri spectaculoase, se întâlnesc doar în America de Sud, în special în Venezuela și partea vestică a Guyanei, unde există peste o sută.
Conform Societății Geologice din Londra, aceste formațiuni reprezintă fragmente dintr-o masă vastă de gresie, apărută acum circa 1,8 miliarde de ani, când dunele uriașe de nisip s-au compactat treptat, transformându-se în rocă, notează livescience.com.
Pe parcursul a aproximativ 1,5 miliarde de ani, diverse straturi de roci s-au depus peste gresia inițială. Însă, în urmă cu circa 180 de milioane de ani, aceste straturi superioare au fost erodate, potrivit informațiilor oferite de Societatea Geologică.
Ulterior, vântul și apa au modelat treptat gresia, dând naștere acestor platouri uriașe cu margini abrupte. În final, procesele geologice au împins aceste platouri până la altitudinea impresionantă de astăzi.
La fel ca alți tepuși, vârful Muntelui Roraima este un refugiu pentru un ecosistem rar, de tip „lume pierdută”, care a rămas protejat de influențele externe timp de aproximativ 70 până la 90 de milioane de ani, conform unui studiu din 2012.