Un loc mai puțin cunoscut al României. Puțini dintre noi știm de existența lui, deși sunt turiști de peste hotare care vin și fac drumeții aici și chiar se mută sau, mai bine spus, se reîntorc după ce și-au dat seama că este ceea ce au nevoie pentru a-și petrece tot restul vieții.
Este vorba despre un sat din regiunea Banatului, care deși nu este prea cunoscut de români, în mod paradoxal este foarte popular în Cehia. Românii care știu despre zonă îi numesc ”pemi” pe locuitori, cel mai probabil după numele Boemiei, regiunea de baștină a cehilor.
Ați auzit de satul Ravensca din comuna Șopotu Nou, județul Caraș-Severin? Populația acestuia este formată din aproape 100 de case, iar locuitorii sunt mulți dintre ei vârstnici și care trăiesc simplu și cinstit. Limba cu care poți discuta cu ei este cehă.
Ravensca este o fostă colonie, înființată în secolul al XIX-lea, în anul 1826 și populată cu familii de coloniști cehi. Inițial, aici s-a făcut așezarea a 64 de case grănicerești, destinate noilor coloniști. Din cauza surpării muntelui, unele case au fost distruse.
Satele pemilor din Banat sunt mai mult populare în Cehia. Vara, mii de turiști din Cehia, și nu numai, vin să exploreze zona și rămân plăcut impresionați. După ce trec prin Ravensca se îndreaptă către destinații din apropiere, mai exact către Dunăre, unde descoperă Clisura și Cazanele.
Ravensca se întinde pe trei culmi de deal care pornesc, în stea, chiar de la biserică. Casele oamenilor sunt modeste și bine îngrijite. Amintesc de copilărie, fiind împodobite cu flori, având prin curte păsări și animale. Sunt și unele neîngrijite iar acelea sunt părăsite. Multe mașini din Ravensca au numere de Cehia.
Viața modestă pe care o duc îi fac pe localnici fericiți. ”Mă ține bine soția. Iaca, am făcut 58 de ani de căsnicie”, a spus pentru Știrile Protv Johan Pelnas, unul dintre sătenii cehi din Ravensca, ajuns la vârsta de 76 de ani și spune că este încă în putere.
Ravensca mai are în prezent doar 49 de locuitori, iar cei mai mulți sunt bătrâni fiindcă după 90 majoritatea tinerilor au plecat în Cehia și în alte țări. Școala din sat aproape că este pustie. Mai sunt înscriși doar…2 elevi care tocmai ce au rămas fără învățătoare. Se caută un alt cadru didactic, dar trebuie să cunoască și limba cehă.
Momentan, în satul Ravensca nu există nicio pensiune, restaurant sau terasă, dar turiștii care au ajuns prin localitate cred că există mare potențial turistic. Între timp, sătenii speră că toți cehii care au plecat peste hotare să revină acasă. Unii fac deja asta.