Locul din România care a captivat prin frumusețea sălbatică. Ascuns în Munții Retezat, nu mulți oameni pot ajunge la el.
Locul din România unde natura își dezvăluie măreția. Vorbim despre Cheile Buții, considerate cele mai spectaculoase din Munții Retezat, în apropiere de orașul Uricani, Hunedoara.
Cheile Buții din Hunedoara nu sunt chiar atât de ușor de străbătut. Pentru a ajunge acolo, turiștii trebuie să urmeze drumul național DN 66A și să continue pe un drum forestier, recent asfaltat, care duce spre localitatea Câmpușel.
Se mai poate ajunge și pe drumul neasfaltat spre Cabana Buta. Ultima porțiune de drum, de aproximativ 500 metri, este mult mai greu accesibilă, din cauza înclinației pantei. Pentru acest circuit, este nevoie de o mașină 4×4.
La intrarea în chei, se urcă pe jos pe firul apei încă 200 de metri, până când se ajunge la pragurile de piatră sculptate de apă. Este absolut necesar ca fiecare personă să fie echipată corespunzător deoarece pietrele sunt foarte mari și alunecoase.
Se recomandă încălțarea unor bocanci de drumeție sau de trekking, pentru o mai bună aderență și protecție în timpul explorării frumoaselor chei.
De aici, se diferențează două trasee marcate pe care iubitorii de munte le pot urma pentru a explora Retezatul Mic. Cel mai bun sezon de a vizita această zonă este pe timpul verii.
Există mai multe trasee populare, conform celor de la Adevarul.ro. O rută extinsă este cea din Cheile Buţii spre Lacul Bucura, care durează între 8 și 10 ore.
Un alt traseu este cel din Cheile Buţii spre Vârful Piatra Iorgovanului (peste 2.000 de metri), cu o durată aproximativă de 7-9 ore. Pentru o excursie mai scurtă, turiștii pot alege Cheile Buţii – La fâneţe, un traseu de circa 45 de minute.