News

Locul spectaculos din România de care nu știai. I se spune “stânca învăluită în mister”. Are chip de om

Despre Sfinxul din Munții Bucegi au auzit cu siguranță mulți români, dar probabil mai puțini conaționali cunosc că țara noastră are încă un sfinx de o frumusețe rară.
03.09.2022 | 22:13
Locul spectaculos din Romania de care nu stiai I se spune stanca invaluita in mister Are chip de om
Deși nu este la fel de cunoscut ca Sfinxul din Bucegi, Sfinxul Banatului atrage mulți turiști din România și străinătate. Foto: ro.wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Sfinxul Banatului sau Sfinxul de la Topleț, având în vedere că se află pe raza comunei Topleț, județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei, un alt loc superb din România.

Încă o comoară turistică mai puțin cunoscută în România

Despre Sfinxul de la Topleț se mai spune că este probabil cea mai spectaculoasă și misterioasă stâncă din Banat. Aflată pe partea stângă a drumului spre Orșova, la doar 3 kilometri de stațiunea Băile Herculane,

ADVERTISEMENT

Mai precis, la 3 km de gara din Băile Herculane. Sfinxul Banatului are 16 metri înălțime și 8 metri lățime. Persoanele interesate să-i admire frumusețea trebuie să știe că pot face asta cel mai bine de pe partea dreaptă a stâncii.

Aici se poate ajunge ușor, fie pe jos, fie cu mașina. Traseul începe din satul Topleț, iar după ce este depășit podul de beton de peste Cerna, se poate înainta ușor până aproape de sfinx, pe lângă casele oamenilor.

ADVERTISEMENT

Atenție la pericolele de lângă stâncă

Sfinxul de la Topleț reprezintă o arie protejată de doar 0,5 hectare, pe care se află câteva specii de plante foarte rare, protejate de lege (n.r. – liliacul sălbatic, frasinul și lumânărica).

Ea este formată din gresii și grohotișuri, care au luat forma unui cap de om ce își schimbă fizionomia în funcție de unghiul sub care este privit. În drum spre acest obiectiv turistic, stânca va da senzația că se transformă în chipul unui om.

ADVERTISEMENT

De aceea i se mai spune ”stânca învăluită în mister”. Atenție! Cine nu este mulțumit să admire stânca de la depărtare și dorește să o facă de aproape, trebuie să aibă grijă la viperele din zonă.

Sfinxul Bănățean, un om care a văzut și a învățat totul

Una dintre legendele din jurul stâncii are în prim-plan un om care a rămas pe loc după ce a văzut și a învățat totul. S-ar fi decis să se oprească acolo și la un moment dat s-a transformat în stâncă.

ADVERTISEMENT

O altă legendă spune că Sfinxul din Topleț ar fi semizeul Hercule, care și-ar fi lăsat la baza stâncii ciomagul și pielea folosită în luptele cu aprigii săi dușmani.

 

ADVERTISEMENT
Tags: