Life

Locul spectaculos unde aproape se ating două continente. Ce distanță se află între ele, de fapt

Locul spectaculos din lume unde pare că două continente aproape se ating. Cât de mare este, de fapt, distanța dintre acestea.
10.01.2025 | 23:57
Locul spectaculos unde aproape se ating doua continente Ce distanta se afla intre ele de fapt
Locul unde pare că două continente aproape se ating. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul spectaculos unde două continente aproape că se ating. Distanța dintre ele este una foarte mică. În trecut, acest loc a avut parte de tensiuni.

Locul spectaculos unde pare că aproape se ating două continente

În lume există un loc foarte interesant, unde pare că două continente se ating întrucât distanța dintre ele este foarte mică. Multe persoane sunt fascinate de acest loc, care este foarte important.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Strâmtoarea Gibraltar, un pasaj natural ce leagă Oceanul Atlantic de Marea Mediterană. Această strâmtoare se află între Spania, Gibraltar și Maroc.

Are un rol important în echilibrul geografic și ecologic, dar și geopolitic al regiunii respective. În plus, locul este și de o mare importanță strategică. Prin această strâmtoare, Europa este separată de Africa de doar 14 kilometri în cel mai îngust punct al său.

ADVERTISEMENT

Numele “Gibraltar” este provenit din expresia arabă “Jebel at-Tariq”, care se traduce prin “Muntele lui Tariq”. Acest nume reprezintă, de fapt, un omagiu adus generalului berber Tariq ibn-Ziyad, cel care a condus cucerirea islamică a Peninsulei Iberice în anul 711.

Pe malurile de nord ale strâmtorii se află Spania, dar și teritoriul britanic Gibraltar. La sud, se întind Marocul, dar și exclava spaniolă Ceuta.

ADVERTISEMENT

Zona a fost cunoscută, în Antichitate, sub numele de Coloanele lui Hercule, un simbol al sfârșitului lumii de atunci. În acest loc sunt situate mai multe insule, cerute atât de Spania, precum și de Maroc.

Cu aproximativ șase milioane de ani în urmă, strâmtoarea s-a închis complet. Evenimentul a fost unul grav, care a transformat Marea Mediterană într-un lac sărat.

ADVERTISEMENT

Fenomenul este cunoscut și sub denumirea de Criza messiniană de salinitate, iar impactul ecologic pe care l-a avut a fost unul devastator.

Redeschiderea naturală a strâmtorii a permis, însă, reumplerea bazinului mediteraneean cu apă din Oceanul Atlantic. Astfel, a fost evitat riscul de a deveni un peisaj arid, total diferit de cel din prezent.

Echilibrul salinității din Marea Mediterană este menținut de fluxul continuu de apă prin strâmtoare, care previne transformarea mării într-un lac sărat.

Cum a ajuns Gibraltar să fie deținut de britanici

Prin Tratatul de la Utrecht, din 1713, Gibraltarul a fost cedat Marii Britanii. Teritoriul a ajuns, astfel, o piesă de bază în politica navală britanică.

Au avut loc, de-a lungul secolelor, mai multe conflicte, asedii și tratative, notează Historia. A avut o mare importanță militară în perioadele de conflicte, cum ar fi Războiul pentru Urechea lui Jenkins din 1739 sau Bătălia de la Trafalgar.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a servit ca bază strategică pentru operațiunile Aliaților. Deși valoarea sa militară nu mai este aceeași ca în secolul trecut, Gibraltarul încă este un simbol al influenței britanice.

Este planificat un proiect important, care implică construirea unui tunel feroviar pe sub strâmtoare. Linia ar putea să fie finalizată până în 2030 și ar lega Madridul de Casablanca.

În acest fel, călătoria dintre Europa și Africa ar fi rapidă, iar pasagerii se vor bucura de o experiență accesibilă. Tunelul va avea 27 de kilometri sub apă.

Anual, ar putea transporta 13 milioane de pasageri, precum și 13 milioane de tone de mărfuri, ceea ce ar avea un impact considerabil asupra comerțului dintre aceste continente.

Există, totuși, anumite provocări care stau în calea realizării proiectului. Adâncimea mare a strâmtorii, dar și activitatea seismică reprezintă obstacole ce ar putea afecta construirea unei linii.

ADVERTISEMENT