Specialiștii în probleme de mediu vorbesc despre locul superb din România care se află într-o stare critică, fiind aproape de dispariție. Seceta din această vară a contribuit extrem de mult la situația actuală.
Rezervația de la Dumbrăvița, din județul Brașov, cunoscută drept „Delta din Carpați”, ar putea deveni istorie din cauza lipsei de apă. Temperaturile caniculare din ultimele luni au afectat ecosistemul.
Specialiștii spun că în curând „se va distruge”. Deși este una dintre cele mai fascinante zone din țară, lacul Dumbrăvița din rezervație a devenit aproape gol din cauza secetei.
Cele peste 200 de specii de păsări ar putea dispărea, așa cum s-a întâmplat și cu peștii de aici. Experții în domeniu spun că statul trebuie să se implice în rezolvarea acestei probleme, având în vedere răspunderea pentru ariile protejate.
De altfel, un proiect a fost finalizat în acest sens, însă rezultatele întârzie să apară. „Întregul ecosistem se va distruge, evaporația a fost enormă, tocmai din cauza faptului că am avut peste 30-35 de grade săptămâni întregi.
Dacă nu luni deja. Situația este disperată! În urmă cu doar câteva luni autoritățile au finalizat un proiect care ar fi trebuit să rezolve problema secetei.
Au modernizat o conductă veche și au creat încă una nouă care ar trebui să alimenteze bălțile cu apă din două râuri apropiate. Soluția însă nu a avut succes tot din cauza secetei”, a declarat profesorul universitar al Facultății de Silvicultură Dan Ionescu, la Kanal D.
Pentru a salva „Delta din Carpați”, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului anunța, anul trecut, că au fost accesate fonduri europene în acest sens. Valoarea investiției se ridica la peste 46 de milioane de lei.
Rezervația de la Dumbrăvița este o arie protejată, fiind înregistrată o diversitate ornitologică. Se întinde pe o suprafață de 415 ha și este considerată una dintre cele mai frumoase zone din România datorită celor patru lacuri și a vegetației.
Peste 100 de specii de păsări acvatice au fost găsite în „Delta din Carpați”, între anii 1993-2001. Este una dintre destinațiile preferate ale pescarilor, dar acum apa se evaporă și viețuitoarele se află în pericol.